Klimaatalarm luidt na extreme kerststormen in de Caraïben

De Caraïben likken hun wonden na extreme kerststormen. © REUTERS

De Caraïben moeten zich snel wapenen tegen de klimaatverandering. Dat zegt de Guyaanse president Donald Ramotar. Bij kerststormen boven Caraïbische eilanden kwamen dertien mensen om het leven.

Het stormfront trok traag over eilanden als St. Vincent, St. Lucia en Dominica en leidde niet enkel tot dodelijke slachtoffers, maar ook wateroverlast en grote materiële schade. Volgens Kenny Anthony, premier van St. Vincent, is de schade die de storm veroorzaakt heeft nog niet exact berekend. Maar het is nu al duidelijk dat de heropbouw in de honderden miljoenen dollars zal lopen.

Extreme fenomenen

“We weten dat minstens tien huizen volledig vernield zijn door de overstromingen. De landbouw heeft het ook zwaar te verduren gehad, met schade tot 90 procent aan gewassen”, zegt Anthony. Veel meren en vijvers zijn door de overstromingen vervuild met zout water. “Onze infrastructuur, die al te lijden had onder orkaan Thomas, is verder beschadigd.”

St. Lucia’s minister van Duurzame Ontwikkeling, James Fletcher, ziet een duidelijke link met de klimaatverandering. “Deze extreme weerfenomenen zijn erg traumatiserend voor ons… maar dit is wat de klimaatverandering ons brengt en waar we jammer genoeg nog meer van zullen zien”, zegt hij.

Alarmsignaal

De schade door de storm is een belangrijk signaal dat de regio in actie moet komen, zegt Ramotar. “Wetenschappelijke bewijs toont aan dat onze regio, een van de meest kwetsbare, meer en meer van dit soort weerfenomenen zal zien naarmate de klimaatverandering toeneemt.”

Ook Guyana is kwetsbaar, maar probeert daar nog dit jaar iets aan te doen. “We zullen in 2014 verder investeren in infrastructuur, met name verdediging van de kustlijn en rivieroevers”, zegt de president.(IPS/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content