Klimaat van slag: op een na warmste winter ooit

17/02/14 om 16:16 - Bijgewerkt om 18:35

Het lijkt erop dat we de winter dit jaar overslaan. Ook de rest van de week nog blijft het zeer zacht voor de tijd van het jaar. 'We zijn goed op weg naar de op een na warmste winter ooit gemeten', zegt weervrouw Jill Peeters.

Klimaat van slag: op een na warmste winter ooit

© Belga

De kans dat we nog een echte winterprik krijgen, wordt met de dag kleiner. Nog minstens 10 dagen zullen de middagtemperaturen rond een - voor de tijd van het jaar - zachte 10 graden schommelen.

Na de Sinterklaas- en Kerststorm hebben we overdag geen vorst meer gehad. Hoewel het in maart, april en zelfs mei nog stevig zou kunnen vriezen is weervrouw Jill Peeters ervan overtuigd dat we de winter dit jaar overslaan.

Abnormaal is dat echter niet, legt ze uit aan Knack.be. 'We krijgen meer en meer zachte winters. Vorig jaar beleefden we een winter waar geen einde aan leek te komen en ook het jaar voordien was behoorlijk koud, maar we lijken snel te vergeten dat de winters daarvoor ook heel zacht waren.'

Warmste winter

Feit is wel dat we op weg zijn naar de op een na zachtste winter ooit gemeten in ons land, bevestigt Peeters. 'De winter van 2006-2007 klokte af op een gemiddelde temperatuur van 6,6 graden (dag en nacht, nvdr.). Op de tweede plaats staat die van 1999-2000 met een gemiddelde 6,1 graden.'

'Deze winter zitten we momenteel aan 6,2 graden en de algemene verwachting is dat we daar niet meer onder zullen gaan. Of het nog de warmste winter ooit kan worden? Dat zal kantje boordje zijn.'

Delen

De blokkering van weersystemen is het gevolg van veranderingen in de straalstroom

Straalstroom verandert

Een en ander is het gevolg van de voortdurende aanvoer van warme lucht uit het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan - een situatie die al min of meer sinds half november aanhoudt.

De verklaring voor die 'blokkering' is volgens Peeters dezelfde als voor het aanhoudende noodweer in het Verenigd Koninkrijk en het 'historische' winterweer in de Verenigde Staten: de veranderingen in de noordelijke straalstroom. Dat is een soort van snelweg van lucht op ongeveer 10 km hoogte, die de grote weerpatronen op het noordelijk halfrond bepaalt.

Peeters leg uit: 'Het staat vast dat de noordpool sneller opwarmt dan de evenaar. Het is het temperatuurverschil tussen de polaire lucht uit het noorden en de warme lucht uit het zuiden, dat die straalstroom voedt. Dat verschil wordt dus kleiner en de straalstroom minder sterk. Die maakt daardoor bochten, waartussen weersystemen wekenlang geblokkeerd kunnen zitten.'

'Zo zit het zuidwesten van het VK in een aanhoudende aanvoer van vochtige lucht. Omdat het land bovendien omgeven is door water, krijgen ze meer stormdepressies. Onze zuidwestenlucht gaat eerst over Spanje en Portugal zodat wij aan het ergste ontsnappen, maar het VK heeft pech,' aldus Peeters.

Ongezien

Peeters is overigens net terug uit Engeland, waar ze plaatsje Burrowbridge in het graafschap Somerset bezocht. Grote delen van het land worden al wekenlang geteisterd door stormweer en overstromingen, en Burrowbridge is zwaar getroffen.

Burrowbridge is een dorpje dat 'nog nooit' onder water had gestaan, zegt Peeters. 'Ik ben er moeten vertrekken toen ze met man en macht het water probeerden tegen te houden aan de andere kant van de brug. Twee jongens van 11 en 7 jaar met wie ik sprak, zegden dat ze heel bang waren geweest'.

Het heeft de klimaatverandering in Londen plots bovenaan de politieke agenda gekregen. Peeters: 'Zelfs het hoofd van het Met Office (de Britse weerdienst, nvdr.) linkt het extreme weer nu aan de opwarming van de aarde.'

Telefacts op VTM brengt dinsdag een reportage van Jill Peeters.

Twee jongens in Burrowbridge

Twee jongens in Burrowbridge © Jill Peeters

Lees meer over:

Onze partners