Klimaat op hol: CO2-uitstoot bereikt recordpeil

19/11/13 om 01:08 - Bijgewerkt om 01:08

In plaats van te dalen, blijft de uitstoot van broeikasgassen stijgen. Vorig jaar stootte de mensheid 36 miljard ton CO2 uit, een absoluut record. Wetenschappers waarschuwen dat het alarmpeil in zicht is.

Klimaat op hol: CO2-uitstoot bereikt recordpeil

De Chinese megastad Shanghai marineert in haar eigen vervuiling. © REUTERS

De uitstoot van CO2 (koolstofdioxide), die wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, is volgens wetenschappers dit jaar gestegen tot een recordhoogte van 36 miljard ton. Dat blijkt uit het "Global Carbon Project" dat tot stand kwam in samenwerking met het Tyndall Centre for Climate Change Research aan de University of East Anglia (UEA).

Daarmee ligt de voorspelde stijging van 2,1 procent dit jaar door de uitstoot van fossiele brandstoffen over de hele wereld, 61 procent boven het niveau van 1990, het jaar dat als uitgangspunt voor het Kyoto-protocol dient.

Bovengrens in zicht

"De regeringen die deze week in Warschau vergaderen, moeten het eens raken over een manier om deze trend om te keren", aldus Corinne Le Quéré, wetenschapster van het Tyndall-centrum aan de University of East Anglia. "De uitstoot moet beduidend en snel naar beneden als we de wereldwijde opwarming van het klimaat onder de twee graden willen houden", zei Le Quéré dinsdag tijdens de bekendmaking van het laatste rapport over de CO2-uitstoot. Twee graden wordt alom gezien als de 'veilige' bovengrens van hoeveel opwarming de aarde kan verdragen.

Naast die bekendmaking werd het startschot gegeven voor het nieuwe internetplatform "Carbon Atlas", dat de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot in 2012 grafisch voorstelt. China blijft met 27 procent het meeste koolstofdioxide uitstoten, gevolgd door de Verenigde Staten met 14 procent en de Europese Unie met 10 procent. (Belga/TV)

Onze partners