Kleinschalige veeteelt oplossing voor klimaatverandering

© Reuters

Onderzoek van Dierenartsen Zonder Grenzen toont aan dat de kleinschalige veeteelt in het Zuiden een antwoord kan bieden op de klimaatuitdaging.

De veeteelt wordt vaak met de vinger gewezen voor zijn aandeel in de klimaatverandering. Toch is de sector niet altijd nefast voor het milieu en draagt ze zelfs bij aan de biodiversiteit. Onderzoek van Dierenartsen Zonder Grenzen toont aan dat de kleinschalige veeteelt in het Zuiden juist een antwoord kan bieden op de klimaatuitdaging, bijvoorbeeld door de mobiliteit van nomadische veehouders en mestverbranding tegen insecten. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN is de veeteelt verantwoordelijk voor 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Maar door de hele veeteeltsector over dezelfde kam te scheren, gaat men voorbij aan de positieve ecologische impact van kleinschalige en minder intensieve veeteeltsystemen, zo meent Dierenartsen Zonder Grenzen.

Oplossing voor klimaatverandering en armoede

Dierenartsen Zonder Grenzen brengt een studie uit, waaruit blijkt dat de kleinschalige veeteelt een ideale manier is voor boeren uit het Zuiden om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering. Bovendien kan dit veeteeltsysteem een cruciale bijdrage leveren aan de voedselzekerheid en het terugschroeven van de armoede. Volgens cijfers van de FAO is 70 procent van de 1,4 miljard mensen die in extreme armoede leven, minstens gedeeltelijk afhankelijk van de veeteelt voor zijn inkomen en voeding.

Goedkope afvalverwerker

De studie toont aan dat vele arme gezinnen in hun achtertuin enkele dieren houden omdat de investeringskosten laag liggen en het rendement hoog. Zo brengt een vrij rondlopende kip wel tot 600 procent winst op, in de vorm van eieren, kuikens, vlees en geld. In het Zuiden heeft dan ook meer dan 90 procent van de gezinnen op het platteland minstens 1 soort gevogelte. De dieren leven voornamelijk van gras, huis-, tuin- en keukenafval.

De familiale veeteelt verbruikt bovendien weinig tot geen fossiele brandstoffen en bevoorraadt voornamelijk lokale markten met vlees en melk.

Grasland kan evenveel koolstof opslaan als bossen

In droge gebieden in Sub-Sahara-Afrika vormt familiale veeteelt vaak de meest duurzame en efficiënte manier om arme grond te rentabiliseren en om iets wat niet direct nuttig is voor de mens – namelijk gras – om te zetten naar iets wat wel nuttig is voor de mens, meer bepaald dierlijke producten en kapitaal.

Bovendien is het potentieel van weidegronden om koolstof op te slaan even groot als dat van bossen. Graslanden beslaan 45 procent van het aardoppervlak en ze bevatten wereldwijd 50 procent meer koolstof dan bossen.

De familiale veeteelt in het Zuiden draagt sterk bij tot het behoud van deze weides en zelfs van de biodiversiteit. De dieren breken tijdens het grazen met hun hoeven de verharde grond en verspreiden mest, zaden en plantenresten. Zo wordt regen beter opgenomen en ontkiemen zaden beter. Door rond te trekken op zoek naar gras en water, zorgen nomadische veehouders er niet alleen voor dat weides zich kunnen herstellen, maar passen ze zich ook aan aan het veranderende klimaat.

Mest verbranden tegen insecten

Familiale veeteeltsystemen zijn erg veerkrachtig en hebben verschillende manieren ontwikkeld om met het wisselende klimaat om te gaan. Ze hebben ook een waardevolle traditionele kennis die hen in staat stelt antwoorden te bieden op de klimaatuitdaging. De Dinka in Zuid-Soedan, bijvoorbeeld, verbranden de uitwerpselen van hun koeien: de rook en de assen, die ze op zichzelf en hun dieren aanbrengen, houden insecten weg, die steeds meer voorkomen door de stijgende temperaturen.

‘Daadkrachtig beleid nodig’

De strategieën van familiale veehouders om zich aan te passen aan en te vechten tegen de klimaatverandering liggen nu steeds meer onder vuur. Zo is er minder grasland beschikbaar en sluiten sommige landen hun grenzen af voor rondtrekkende veehouders.

Dierenartsen Zonder Grenzen pleit dan ook voor een daadkrachtig nationaal en internationaal beleid dat de familiale veehouders in het Zuiden intensief ondersteunt om het hoofd te kunnen bieden aan de klimaatverandering. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content