Kleinere kruisspinnen door late lente

31/10/13 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:19

De kruisspinnen zijn dit jaar kleiner dan andere jaren omdat de cocons later uitkwamen door de late lente.

Kleinere kruisspinnen door late lente

Spin © Reuters

Kruisspinnen zijn dit jaar kleiner dan andere jaren en dat komt omdat de cocons later uitkwamen door de late lente, waardoor de diertjes in hun 'jeugdperiode' ook maar weinig te eten hadden. Dat zegt de arachnologische vereniging Arabel en Natuurpunt op Natuurbericht.be.

"De erg lange zomer zorgde er wel voor dat ze hun voortplantingstaken toch nog makkelijk konden vervullen", aldus Hendrik Moeremans (Natuurpunt) en Koen Van Keer (Arabel).

Eitjes

"De 'achterstallige grootte' halen ze weliswaar niet meer helemaal in, maar door veel te eten, slagen ze er nog wel in om veel eitjes te leggen. Daarbij past de grootte van de eitjes zich ook aan aan de ruimte die ze hebben in het achterlijf van de moederspin. Kortweg: kruisspinnen zullen dit jaar nog veel eitjes leggen, maar doordat de moeder kleiner is, zullen ook de eitjes kleiner zijn.

De deadline is duidelijk voor een kruisspin: voor het begin van de winter moet ze stevige eicocons met veel eitjes kunnen produceren."

Rampscenario

Kruisspinnen passen zich zelfs aan in het 'rampscenario', waarin zowel lente als zomer slecht zou zijn. Daarnaast maken ze ook gebruik van een zelfregulerend mechanisme: als er volgend jaar te veel spinnen zijn in verhouding tot het prooi-aanbod, dan zal hun aantal 'automatisch' inkrimpen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners