Kerry waarschuwt de wereld: 'Klimaatverandering kan geen dag langer genegeerd worden'

12/12/14 om 08:16 - Bijgewerkt om 08:16

Klimaatverandering is een probleem dat 'geen dag langer' genegeerd kan worden, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een oproep aan de wereld.

Kerry waarschuwt de wereld: 'Klimaatverandering kan geen dag langer genegeerd worden'

John Kerry op de klimaatconferentie in Lima. © Reuters

Kerry zei tijdens de klimaattop in Lima dat de wetenschappelijke bewijzen voor klimaatverandering "ons toeschreeuwen, waarschuwen en - hopelijk - dwingen om actie te ondernemen".

'Ook ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk'

Voor Kerry moet iedere staat zijn deel doen als de wereld wil slagen in de uitdaging waar klimaatverandering ons voor stelt. Kerry ging daarbij dieper in op de discussie over wie welk deel van de kosten van klimaatverandering voor zijn rekening moet nemen. En of alleen de industrielanden moeten opdraaien voor de strijd tegen klimaatverandering - of ook ontwikkelingslanden.

"De landen met de grootste uitstoot, de Verenigde Staten inbegrepen, moeten zeker en vast meer bijdragen aan een oplossing", zei Kerry. Maar hij merkt ook op dat ontwikkelingslanden verantwoordelijk zijn voor de helft van de globale uitstoot. "Zij moeten dus ook actie ondernemen."

Lanterfanten

Voor de Democraat kan geen enkel land, dus ook de VS niet, de klimaatproblemen op zijn eentje oplossen. "Het is eenvoudigweg een feit dat we geen tijd hebben om hier te lanterfanten over wiens verantwoordelijkheid het is om te handelen. Het is heel simpel jongens: het is de verantwoordelijkheid van iedereen."

Ondertussen lijkt er ook een aardverschuiving op til bij de Republikeinen wat betreft de klimaatproblematiek. De Republikeinse volksvertegenwoordiger Chris Gibson wil namelijk een wetsvoorstel indienen waarin de wetenschappelijke realiteit van de klimaatverandering erkent wordt.

Republikeinen

De Republikeinse partij kant zich resoluut tegen de strijd tegen de klimaatverandering, en stelt de bestaande wetenschappelijke consensus stelselmatig in vraag. Republikeinse politici zien het als politieke zelfmoord om tegen die stroom in te zwemmen.

Maar voor Chris Gibson is het genoeg geweest: "In de laatste paar jaar is mijn district getroffen door drie overstromingen die normaal maar eens in de vijfhonderd jaar voorkomen", aldus Gibson. "Ofwel geloof je dat een kans van een op de 100 miljoen werkelijkheid is geworden, ofwel raak je net als ik overtuigd dat de weerpatronen veranderd zijn en dat we met een klimaatverandering kampen. Dat is wat de wetenschap zegt."

Feiten onder ogen zien

Gibson riep zijn partij rechtstreeks op om de feiten onder ogen te zien. "Ik hoop dat mijn partij hiermee leert omgaan, omdat we moeten werken op basis van kennis en wetenschap, en ik ben er nog altijd van overtuigd dat we conservatieve oplossingen kunnen voorstellen hiervoor, maar we moeten de realiteit wel onder ogen zien". (Belga/IPS/TE)

Lees meer over:

Onze partners