Kapucijnaap brengt zichzelf aan het niezen (video)

06/06/15 om 04:06 - Bijgewerkt om 04:06

Een vrouwelijke kapucijnaap is geobserveerd en gefilmd terwijl ze zichzelf met een stok en met gras aan het niezen bracht. Ook poetste ze haar tanden met een stok. In beide gevallen gaat het om nooit eerder vastgesteld gedrag.

Kapucijnaap brengt zichzelf aan het niezen (video)

De kapucijnaap, op Youtube-beelden die de onderzoekers deelden © /

Over deze observaties wordt bericht in het tijdschrift Primates.

De primatologen Michael Haslam en Tiago Galotico, allebei van de Universiteit van Oxford, waren in Brazilië, in het Serra da Capivara Park, een andere groep apen aan het bestuderen toen hun aandacht getrokken werd door een kapucijnaap. De kapucijnapen, zo genoemd omdat de verkleuring aan hun hoofd op een monnikskap lijkt, waren verwikkeld in een spelletjes vlooien, toen een van hen zichzelf deed niezen.

"Ik realiseerde me dat ze een stok gebruikte om een niesbui op te wekken", aldus Haslam in gesprek met de BBC. "Ze gebruikte een serie grassprieten en stokken. Ik was verbaasd. Daarna gebruikte ze een van de stokjes als tandenstoker, op nonchalante wijze alsof het normaal en gebruikelijk gedrag was".

Uitvinder?

Het was misschien normaal en gebruikelijk gedrag maar het was nooit eerder bij een kapucijnaap vastgesteld, ondanks "honderden uren van observatie".

In totaal zeven keer zag men hoe ze een stok aan de rechterkant in haar mond stopte, en die voor- en achteruit over haar tanden deed glijden. Naderhand likte ze de stok schoon.

Bij mannelijke kapucijnapen was eerder geobserveerd dat ze stokken gebruiken bij hun zoektocht naar voedsel. Maar misschien heeft deze aap gewoon de tandenstoker (voor haar soort) uitgevonden.

Ook andere primaten gebruiken 'niesstokken', volgens Haslam. Het is onder meer geobserveerd bij chimpansees.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners