Jong Groen hekelt afwezigheid Peeters op klimaattop

© Jong Groen

Jong Groen heeft actiegevoerd aan het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), uit onvrede met zijn afwezigheid op de klimaatconferentie in Rio.

Ze overhandigden de minister-president hun pakket voorstellen, waarop Peeters verduidelijkte dat zes ambtenaren Vlaanderen wel degelijk vertegenwoordigen op de VN-top in Brazilië. “Rio+20 is de kans om komaf te maken met de ‘business-as-usual’ en om concrete maatregelen te nemen om armoede uit de wereld te bannen, de vervuiling en vernietiging van het Leefmilieu tegen te gaan en een brug te bouwen naar de toekomst. Maar niets daarvan in Vlaanderen”, hekelt jongerenvoorzitter Bart Dhondt.

Volgens Jong Groen heeft Peeters een grote kans gemist om duurzame ontwikkeling te promoten en met Vlaanderen te wegen op het resultaat van Rio+20. “Hij zei ons dat zes Vlaamse ambtenaren wel degelijk op de conferentie zijn. Maar als ter plaatse nog onderhandeld en bijgestuurd moet worden, is het toch beter dat de ministers zelf aanwezig zijn”, aldus Dhondt.

Gewapend met ballonnen en spandoeken overhandigden de groene jongeren Peeters nog hun speerpunten voor Rio+20, zoals het inzetten op een groene economie en groene jobs, het uitwerken van een indicator voor duurzame economische welvaart ter vervanging van het bbp en het delen van groene kennis en technologie met ontwikkelingslanden. Tot slot braken ze nog een lans voor een “hoge commissaris voor toekomstige generaties”, een soort speciale ombudsman dus. Dat voorstel lag ook op tafel in Rio, maar is volgens Dhondt intussen gesneuveld. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content