Javaanse neushoorn komt nog enkel voor in Indonesië

25/10/11 om 10:55 - Bijgewerkt om 10:55

De Javaanse neushoorn is één van de tien meest bedreigde diersoorten ter wereld. Nog een vijftigtal exemplaren leven in een klein natuurpark in Indonesië.

Javaanse neushoorn komt nog enkel voor in Indonesië

De Javaanse neushoorn is uitgestorven in Vietnam. De diersoort komt nu enkel nog in Indonesië voor.

Volgens WWF is dit te wijten aan een slecht beschermingsbeleid. In april 2010 werd in het nationaal park Cat Tien in Vietnam een Javaanse neushoorn teruggevonden met een kogel in een poot. De hoorn van het dier was afgezaagd. Een wetenschappelijk onderzoek van WWF heeft nu aangetoond dat de toen aangetroffen Javaanse neushoorn het laatste exemplaar in het land was. De 22 monsters neushoornmest die in het park werden verzameld, blijken na genetische analyse immers allemaal afkomstig van dat ene dier.

Wereldwijd blijven er nu nog een vijftigtal Javaanse neushoorns over, die zich allemaal in een klein natuurpark in Indonesië bevinden. Daarmee is het een van de tien meest bedreigde diersoorten ter wereld. Volgens WWF is het uitsterven van de soort op het Aziatische vasteland het gevolg van een slecht beschermingsbeleid. Zo werden er onvoldoende inspanningen geleverd om het natuurlijke biotoop van de Javaanse neushoorn te beschermen of om stroperij en illegale handel te bestrijden.

"Het rapport toont aan dat er onvoldoende aan deze acties werd gewerkt", zegt Nick Cox, manager van WWF's Soorten Programma in de Mekong regio. "Het gebrek aan doortastende actie zal onvermijdelijk leiden tot het verdwijnen van nog vele andere soorten in Vietnam." Nog volgens WWF is het economisch en praktisch onhaalbaar om de neushoorn opnieuw in Vietnam te introduceren. (Belga/INM)

Onze partners