Japanse walvisvangers varen weer uit

18/05/12 om 08:16 - Bijgewerkt om 08:16

In Japan zijn weer walvisvaarders vertrokken om honderden walvissen te doden.

Japanse walvisvangers varen weer uit

© Reuters

Ondanks internationaal protest zijn Japanse walvisvaarders weer van wal gestoken. Twee schepen voeren de haven van Shimonoseki uit en zetten koers richting het noordwesten van de Stille Oceaan, meldden Japanse media.

Rooftocht

De schepen waren eind maart van een drie maanden durende rooftocht in Antarctica teruggekeerd. Daarbij hadden de walvisvangers 267 in plaats van de verhoopte 850 zeezoogdieren gevangen en gedood.

Tijdens hun jacht die tot augustus gepland is, willen ze een 260-tal dwergvinvissen en andere walvissen vangen.

Wetenschappelijke doeleindenElk jaar maken Japanners jacht op honderden walvissen, officieel "voor wetenschappelijke doeleinden". Critici zien daarin enkel een voorwendsel, vooral omdat wetenschappers van andere landen tot vergelijkbare resultaten komen zonder de dieren te doden.

Paul Watson, de 61-jarige stichter van Sea Shepherd en de luis in de pels van de walvisvaarders, zit intussen in Duitsland in de cel. Onze oosterburen arresteerder Watson omdat Costa Rico een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. In 2002 voerde Sea Shepherd op zee actie tegen een Costaricaanse walvisvaarder. Het land wil hem nu vervolgen voor het 'hinderen van scheepvaartverkeer'. (Belga/EE)

Onze partners