Japanse oester zorgt voor overlast

01/03/12 om 16:02 - Bijgewerkt om 16:02

De Japanse oester is eetbaar, maar kent hele scherpe randen waar mensen zich aan bezeren. In het Zeeuwse Grevelingenmeer gaat men de oesters nu opruimen.

Japanse oester zorgt voor overlast

Een stortvloed aan Japanse oesters in het Zeeuwse Grevelingenmeer zorgt voor zoveel overlast dat ze nu worden weggehaald. Het gaat om ongeveer 600 ton aan oesters die vooral zwemmers, duikers en surfers verwonden.

De locatie is ook heel populair bij Belgische sporters. De oester is eetbaar, maar kent hele scherpe randen waar mensen zich aan bezeren. De oesters liggen al jaren in het meer en komen vooral veel voor in de ondiepe zones waar de recreanten komen. "De zeevruchten vermenigvuldigen zich ongelooflijk snel. Zij laten jaarlijks miljoenen eitjes los die met de stroming overal in het meer terecht komen", aldus het natuur- en recreatieschap de Grevelingen.

Schoonmaak

"De Japanse oester is in de jaren zestig uitgezet en heeft de oesters die van oorsprong voorkomen in het Grevelingenmeer bijna verdrongen. Het opruimen is een combinatie van wegvissen met een vissersboot tot wegscheppen met graafmachines vanaf de kant. De komende jaren moet de schoonmaak worden herhaald om zo de populaire recreatieve zones vrij te houden van deze schelpdieren. (Belga/INM)

Onze partners