Japan voor eerst in 42 jaar zonder kernenergie

05/05/12 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

In Japan is het proces gestart om de laatste actieve commerciële kernreactor voor onderhoud stil te leggen.

Japan voor eerst in 42 jaar zonder kernenergie

© Reuters

In Japan is het proces gestart om de laatste actieve commerciële kernreactor voor onderhoud stil te leggen. Hokkaido Electric Power (Hepco), een van de negen maatschappijen op de archipel, initieerde de stopzetting van reactor Tomari 3, de laatste van 54 reactoren die Japan telt. Een dag later valt de reactor helemaal stil. Dan zit het land voor het eerst in 42 jaar zonder kernenergie.

Na de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011, die een zware kernramp veroorzaakte in het kerncomplex Fukushima Daiichi, werden elf van de 37 werkende reactoren onmiddellijk stilgelegd in het noordoosten van Japan. Twee andere, die een risico betekenden in Hamaoka (centraal Japan), volgden veel later op bevel van de regering. Nadien werden alle andere eenheden stopgezet voor de verplichte onderhoudsbeurten na dertien maanden activiteit.

Het heropstarten van de bruikbare reactoren is onderworpen aan nieuwe tests, onder meer om de weerstand op natuurrampen te controleren, en aan de goedkeuring van de lokale autoriteiten.

Massaal aardolie en aardgas invoeren

Tot de ramp in Fukushima werd 26,4 procent van het energieverbruik van Japan door kernenergie gedekt. Om die leemte in de stroomproductie te dekken, zijn de operatoren genoodzaakt massaal hun invoer van aardolie en aardgas te verhogen, om hun thermische centrales te bevoorraden. (Belga/SD)Lees meer over:

Onze partners