Japan slacht walvissen af in beschermde wateren (video)

06/01/14 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

Hoewel het vangstseizoen nog maar pas begonnen is, hebben Japanse walvisvangers al vier walvissen afgeslacht binnen internationaal beschermd gebied.

Japan slacht walvissen af in beschermde wateren (video)

© Sea Shepherd

Japanse walvisvangers hebben volgens de militante milieuorganisatie Sea Shepherd in het pas begonnen vangstseizoen al vier walvissen afgeslacht. De Japanse walvisvloot bevindt zich volgens de organisatie in Nieuw-Zeelandse territoriale wateren, in een gebied waar het zoogdier als beschermd geldt. Dit heeft in het Oceanisch land tot ontzetting geleid.

'Wetenschappelijke doeleinden'

Sea Shepherd pakte uit met een filmopname vanuit een helikopter. Daarop zijn drie dode walvissen aan boord van een van vijf Japanse schepen te zien. Volgens Sea Shepherd is een vierde exemplaar op een met bloed overgoten dek reeds geslacht. De organisatie wil de vloot met manoeuvres storen en de walvissen verdrijven.

In 1986 heeft de Internationale Walvisvangstcommissie de commerciële walvisvaart in de praktijk een halt toegeroepen door aan de vangstquota het cijfer nul te plakken. Japan vangt echter walvissen "voor wetenschappelijke doeleinden", wat door een lacune in het internationaal verdrag toegestaan is maar internationaal op kritiek stuit. Australië heeft het Aziatische land daarom in 2010 aangeklaagd voor het Internationaall Gerechtshof in Den Haag. Nieuw-Zeeland sloot zich aan bij de klacht in juni. Later dit jaar komt er een vonnis.

Minder walvissen geslacht dan ooit tevoren

Sea Shepherd volgt en stoort de Japanse walvisvloot al tien jaar. De organisatie zegt in die tijd al bijna vierduizend walvissen van de harpoen te hebben gered. De Japanners hebben vorig jaar slechts 75 dieren gedood, minder dan ooit tevoren in een vangstseizoen en minder dan tien procent dan de vangst die Tokio had verhoopt.

In Nieuw-Zeeland heeft de oppositionele Labourpartij om een onderzoek gevraagd naar de informatie dat de Japanse vloot in Nieuw-Zeelandse wateren opereert. Volgens Sea Shepherd bevindt zij zich op zowat 1.700 km ten noorden van het station-Scott op Antarctica. De regering in Wellington moeten de Japanners tot de orde roepen als die informatie klopt, zei de travaillistische milieuwoordvoerster Ruth Dyson volgens berichten in de pers. "Nieuw-Zeelanders houden van walvissen. Weten dat zij in onze wateren worden afgeslacht, zal veel Nieuw-Zeelanders woedend maken", zei de politica. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners