Japan maakt zich op voor walvisvangst op Antarctica

© Reuters

Japan stort zich de komende weken weer op de walvisvangst in het Zuidpoolgbied en zal daarbij meer aandacht schenken aan de beveiliging van de schepen tegen de acties van activisten.

Japan zal zijn campagne van onderzoek naar walvissen uitvoeren met een aanscherping van de maatregelen tegen sabotagedaden, zegt de Japanse minister van Visserij Michihiko Kano. Zo’n maatregel is het meesturen van een escorteschip. De campagne zou in november beginnen.

Sea Sheperd

In februari heeft Tokio voor het eerst zijn walvisvangstcampagne met een maand moeten inkorten nadat slechts een vijfde van het verhoopte resultaat was bereikt. De Japanse autoriteiten verklaarden dit door storende activiteiten van de walvisbeschermingsorganisatie Sea Shepherd.

Na de terugkeer van de missie had Japan aangekondigd de opportuniteit te onderzoeken van een al of niet voortzetten van de “wetenschappelijke” walvisvangst die door de Internationale Walviscommissie is toegelaten, in tegenstelling tot de commerciële walvisvangst.

Commerciële vangst

Tegenstanders zeggen dat Japan aan een verdoken commerciële jacht op de zoogdieren doet. “Japan wil op termijn de commerciële vangst van walvissen hernemen. Met dit voor ogen moeten wij het wetenschappelijk onderzoek voortzetten”, zei Kano.

Sea Shepherd heeft al gezegd de Japanse walvisvaardersvloot opnieuw lastig te zullen vallen en daarbij mensenlevens van de activisten op het spel te zullen zetten als er wordt beslist naar het Zuidpoolgebied terug te keren. De organisatie verstoort al sinds 2005 de Japanse walvisvangst.

In juli heeft de Walviscommissie unaniem betrokken landen opgeroepen alle obstructie tegen walvisvangers te voorkomen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content