Islamitische Staat betekent nu ook einde van kaalkopibissen

Na het menselijk leed en de vernietiging van cultureel erfgoed is Islamitische Staat volgens onderzoekers ook verantwoordelijk voor het uitsterven van een zeldzame vogelsoort in Syrië. Dat zou te maken hebben met de inval in Palmyra.

In 2002 werd kort bij Palmyra een kleine kolonie kaalkopibissen gevonden, een ernstig bedreigde vogelsoort uit de familie van ibissen en lepelaars. In de lente van 2013 keerde slechts één wijfje – Zenobia – terug uit haar wintergebied. Van drie andere vogels is niet geweten of ze nog leven. Hun bedoeïense wachters lieten hen noodgedwongen achter na gevechten.

1000 euro voor wie Zenobia vindt

Een Libanese milieuorganisatie belooft een een beloning van duizend dollar voor wie weet waar Zenobia zich bevindt. Het naar de koningin van Palmyra vernoemde wijfje is de enige vogel die de trekroute naar de Ethiopische winterlanden nog kent.

Zonder Zenobia kunnen vogels die in gevangenschap gekweekt worden niet langer leren hoe ze in de winter naar warmere gebieden moeten trekken. Dan kan de kaalkopibis volgens ornithologen in het wild uitsterven in Syrië.

Islamitische Staat betekent nu ook einde van kaalkopibissen
© Reuters

Nog slechts vier ibissen in 2012

Decennialang werd aangenomen dat de kaalkopibis uitgestorven was in het Midden-Oosten. Tot in 2002, toen zeven vogels nabij Palmyra werden teruggevonden. Bescherming van de vogelsoort en kweekprogramma’s konden niet voorkomen dat er in 2012 nog slechts vier kaalkopibissen in het wild leefden. Door ze te ringen ontdekten onderzoekers in 2006 dat de zeven vogels uit Syrië overwinterden in Ethiopië.

Oorspronkelijk leefde de kaalkopibis in grote delen van Europa, Afrika en het Midden-Oosten, maar het verlies van hun habitat, vergiftiging door pesticiden en de jacht deed hun aantal slinken. Nu komt de vogel enkel nog in Syrië en Marokko voor. Beide populaties zijn erg klein. In Marokko trekt de kaalkopibis niet weg in de winter, maar blijft het hele jaar door in het Atlasgebergte.

De val van Palmyra kwam er enkele dagen nadat IS de Iraakse stad Ramadi veroverde. Het Unesco-werelderfgoed dat in Palmyra in gevaar is verhit de internationale gemoederen. Eerder al vernielden IS-strijders archeologische sites in Irak, waaronder de stad Nimrud.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content