Interactieve kaart toont globale bosverandering heel gedetailleerd

© GF
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Wetenschappers van de universiteit van Maryland hebben samen met Google Earth een interactieve wereldkaart ontwikkeld die de ontbossing en bosaangroei tussen 2000 en 2012 supergedetailleerd weergeeft.

De interactieve applicatie toont in vier verschillende kleuren waar op Aarde er tussen 2000 en 2012 bos is verdwenen of bijgekomen. De groen gemarkeerde gebieden zijn bossen. De rode wijzen op ontbossing, de blauwe op bosaangroei. Met roze gemarkeerde gebieden kenden zowel bosverlies als -aangroei. Bekijk de kaart.

Brazilië

In die periode verloor de Aarde 2,3 miljoen vierkante kilometer bos door houtkap, bosbranden, ziekte of stormen. Tegelijkertijd kwam er wel circa 800.000 vierkante kilometer bos bij, wat het nettoverlies op 1,5 miljoen vierkante kilometer brengt.

Brazilië doet het goed en is er in geslaagd om tussen 2003 en 2011 het jaarlijkse bosverlies te halveren. Indonesië presteert slecht: daar liep het jaarlijkse bosverlies in 2011 en 2012 opg tot 20.000 vierkante km.

Update

‘Dit is de eerste kaart van bosverandering die wereldwijd consistent en lokaal relevant is,’ zegt professor Matthew Hansen van de universiteit. ‘Wat met een computer 15 jaar zou hebben geduurd, is dankzij Google Earth in amper een paar dagen gerealiseerd.’

Het is de bedoeling dat de kaart voortaan elk jaar geüpdated wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content