Indianen willen gondellift bouwen in de Grand Canyon

11/07/14 om 11:14 - Bijgewerkt om 14:09

De Grand Canyon, een van de zeven natuurlijke wereldwonderen, kampt met 'de grootste bedreiging' sinds het 95 jaar geleden werd uitgeroepen tot Nationaal Park.

Indianen willen gondellift bouwen in de Grand Canyon

De Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona. © Reuters

De dreiging komt van twee megalomane bouwprojecten die het uitzicht op het wonderlijke natuurfenomeen danig zullen veranderen en het kwetsbare ecosysteem en de watertoevoer in het gedrang kunnen brengen, zo waarschuwen de autoriteiten van het Nationaal Park.

Zo willen de traditionele Navajo-indianen het oostelijke gebied van de canyon toegankelijker maken voor toeristen door een gondellift te bouwen. Op die manier kunnen bezoekers van de toekomstige hotels en restaurants in het Navajo reservaat gemakkelijk naar de bodem van de kloof tot aan de rand van de Colorado rivier gebracht worden en hoeven ze de lastige afdaling niet te voet of per ezel af te leggen.

De indianen argumenteren dat ze recht hebben op het land, maar de National Park Service meent dat het voorstel de natuurlijke schoonheid van de canyon, die zo'n 17 miljoen jaar geleden werd gevormd, zal verstoren. Ook binnen de indianenstam zelf heerst er kritiek op het project omwille van spirituele redenen.

Droogte

De andere dreiging komt uit het zuiden, waar het kleine dorpje Tusayan, met slechts 555 inwoners, onlangs een groots residentieel en commercial bouwproject goedkeurde dat een aanzienlijke druk op het ecosysteem legt en de vraag naar water op het droge South Rim-plateau zal verviervoudigen. De staat Arizona heeft nu al af te rekenen met de ergste droogte in minstens 110 jaar.

'Het zijn ernstige bedreigingen voor de toekomst van het park', zegt Dave Uberuaga van het Grand Canyon National Park aan de Los Angeles Times. 'Een dergelijk bouwproject zo dicht bij het park, zal een impact hebben op de bezoekerservaring.'

De Grand Canyon staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Meer dan 5 miljoen toeristen bezoeken elk jaar het natuurfenomeen waarmee het een van de populairste bestemmingen in de Verenigde Staten is.

De traditionele inwoners van het gebied proberen zoveel mogelijk munt te slaan uit de attractie. Zo bouwden de Hualapai-indianen in Grand Canyon West enkele jaren geleden de Skyway, een glazen wandelpand over de rand van de afgrond waar je in de afgrond kan kijken.

Lees meer over:

Onze partners