In beeld: Midden-Oosten kreunt onder hittegolf

05/08/15 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

In het Midden-Oosten lopen de temperaturen op tot boven de vijftig graden Celsius, met bosbranden en black-outs tot gevolg.

In het Midden-Oosten is het heet. Uitzonderlijk heet. Een hittegolf trekt namelijk al dagen over de regio en laat de temperaturen stijgen tot boven de vijftig graden Celsius.

De Israëlische bevolking wordt met deze temperaturen aangeraden om binnen te blijven, wat het elektriciteitsverbruik fors doet stijgen, met black-outs tot gevolg. En ook in Irak en Syrië, waar stroomonderbrekingen door de oorlog dagelijkse kost zijn, is het puffen geblazen. Zeker de miljoenen vluchtelingen hebben het door gebrek aan een degelijke woonst en voldoende voedsel erg zwaar door de hitte. Aan de rand van de stad Homs hebben lokle brandweermannen hun handen vol met het blussen van bosbranden.

De Iraakse overheid kondigde vier dagen van publieke vakantie aan en gaf haar burgers de raad om zoveel mogelijk water te drinken en te rusten.

In de Libanese hoofdstad Beirut stapelt het afval zich al enkele weken op omwille van een 'vuilniscrisis'. De overheid slaagde er niet in om een akkoord te sluiten met nieuwe ophalers, waardoor het afval al weken in de straten blijft liggen. 'Ik moet je niet vertellen hoe zoiets ruikt in combinatie met hoge temperaturen', schrijft The Guardian-correspondent Kareem Shaheen.

Maar de hitte is niet alleen kommer en kwel. Aan de stranden en oevers van rivieren genieten duizenden mensen van een verkoelende duik. En ook in de steden wordt elke waterstraal hartelijk ontvangen. En wie toch moet werken kan creatief zijn, de emmer water die dient om de stallen van paarden en pony's mee te poetsen, kan net zo goed over het hoofd gekieperd worden. (AVE)

Onze partners