In beeld: Afrika, het massagraf voor westers elektronisch afval

27/04/15 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:51

Afrika is zo stilaan een massagraf voor westers elektronisch afval aan het worden. Miljoenen ton afgedankte elektrische en elektronische apparaten van over de hele wereld worden er elk jaar gedumpt.

Duizenden kapotte televisies, computers, microgolfovens en koelkasten worden elk jaar illegaal geëxporteerd naar Afrikaanse landen en daar gedumpt omdat het minder kost dan om ze in het land van herkomst te recycleren. De apparaten worden onder meer ontmanteld op de grootste elektronische afvalberg ter wereld, in het Ghanese Agbogbloshie, waar jonge mannen en kinderen zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen als lood en kwik.

Wereldwijd werd in 2014 volgens een rapport van de Universiteit van de Verenigde Naties zo'n 41 miljoen ton 'e-afval' geproduceerd. Dat is een record. Meer dan zestig procent van het afval bestaat uit producten die in de keuken, de badkamer of het washok gebruikt worden, zo blijkt uit de studie. Mobiele telefoons, rekenmachines, laptops en computers zijn samen goed voor zowat zeven procent van het volume.

Lees meer over:

Onze partners