IJsberen voeden zich met dolfijnen door klimaatverandering

12/06/15 om 17:22 - Bijgewerkt om 17:40

Noorse wetenschappers hebben voor het eerst kunnen documenteren hoe ijsberen dolfijnen eten. Door de klimaatveranderingen zwemmen de dolfijnen steeds noordelijker.

IJsberen voeden zich met dolfijnen door klimaatverandering

© Jon Aars

Jon Aars van het Noorse Poolinstituut en zijn collega's stuitten in april 2014 voor het eerst op een ijsbeer met twee dode witsnuitdolfijnen. Nooit eerder was een ijsbeer gezien die zich voedt met dolfijnen, en de dieren waren ook niet eerder gesignaleerd in het gebied.

Zeehonden

De wetenschappers vermoeden dat de beer zijn prooien met dezelfde techniek doodde die hij gebruikt voor zeehonden: in een hinderlaag liggen bij een gat in het ijs waar de dolfijnen lucht komen happen.

Ze fotografeerden de scène meteen, maar zouden later in 2014 in het gebied nog vijf ijsberen spotten die zich voeden met dolfijnen. Mogelijk is een groep dolfijnen, aangetrokken door de erg warme wateren rond Svalbard, en onder het ijs vast komen te zitten.

De wetenschappers publiceerden hun ontdekking in het tijdschrift Polar Research.

Bedreigd

De komst van een nieuw prooidier is een zeldzaam lichtpuntje voor de ijsbeer, die het hard te verduren heeft door de klimaatverandering en het snel smeltende ijs.

In april nog bleek uit Amerikaans onderzoek dat de ijsberen zich niet zullen kunnen aanpassen aan een leven op land als het noordpoolijs verdwijnt. Bovendien blijkt dat de dieren in toenemende mate lijden onder de vervuiling van hun habitat met plastic en chemicaliën. (IPS/TE)

Onze partners