IJsbeer Knut stierf aan een hersenontsteking

03/01/14 om 18:35 - Bijgewerkt om 18:39

Na drie jaar onderzoek hebben wetenschappers vastgesteld dat ijsbeer Knut gestorven is aan de gevolgen van een hersenontsteking.

IJsbeer Knut stierf aan een hersenontsteking

IJsbeer Knut © IMAGEGLOBE

Drie jaar na de dood van de Berlijnse ijsbeer Knut is het wetenschappelijk onderzoek naar zijn overlijden afgerond. Het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) liet weten dat het dier aan encefalitis, een ontsteking van het hersenweefsel, leed.

De ontsteking veroorzaakte krampen bij de ijsbeer. Hoogstwaarschijnlijk was zijn ziekte door een virusinfectie veroorzaakt, maar om welk virus het zou gaan, is niet duidelijk.

Met het rapport bevestigen de pathologen de eerste vermoedens van dierenartsen meteen na de verdrinking van Knut in maart 2011.

Geboren in 2006 in de zoo van Berlijn, werd Knut zowat over de hele wereld populair. Het IZW zegt dat op Knut de omvangrijkste pathologie van een dier ooit is uitgevoerd.

Omstreden

Knut was niet alleen de bekendste ijsbeer ter wereld, hij was ook het meest omstreden dier dat ooit in een dierentuin leefde. Van bij zijn geboorte werd het dier verstoten door zijn moeder. Hij werd met de papfles grootgebracht door een verzorger. De zoo van Berlijn verdiende bakken vol met geld aan een promocampagne rond het schattige ijsbeertje.

Meteen na zijn geboorte zeiden dierenbeschermingsorganisaties al dat de dierentuin euthanasie had moeten plegen op het ijsbeertje. Zijn tweelingbroertje overleed overigens na vier dagen. Het is niet natuurlijk dat een wild dier wordt opgevoed door mensen en dat zou zich zeker wreken in het latere leven van de ijsbeer. Andere voorvechters van dierenrechten steunden de zoo van Berlijn wel ten volle in hun project om Knut een zo aangenaam mogelijk leven te bezorgen.

Neurosen

Terwijl de eerste levensjaren van het dier (wereldwijd in de spotlights en met zijn verzorger 24/7 aan zijn zijde) toch gelukkig leken te verlopen, werd Knut na enkele jaren een mistroostige ijsbeer. Zijn verzorger overleed toen Knut twee jaar was en het dier ontwikkelde neurosen die eigen zijn aan dierentuindieren die zich gevangen en alleen voelen.

Knut stierf op 19 maart 2011 op 5-jarige leeftijd.

Lees meer over:

Onze partners