Iers museum overvallen voor neushoornhoorns

19/04/13 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

Overvallers hebben in het Ierse Nationale Museum een vier neushoornkoppen gestolen. De hoorn van de dieren brengt in Azië miljoenen op, waar hij gegeerd is als traditioneel medicijn.

Iers museum overvallen voor neushoornhoorns

© EPA

Een groep overvallers heeft in het Ierse Nationale Museum een bewaker vastgebonden om er met vier neushoornkoppen vandoor te gaan. De hoorn van de dieren brengt in Azië miljoenen op, waar hij gegeerd is als traditioneel medicijn.

Vier gemaskerde mannen braken binnen in de archieven van het Nationaal Museum. Ze knevelden er de bewaker, gingen op zoek naar de neushoornkoppen en stoven er vandoor in een witte bestelwagen. De bewaker kon zichzelf bevrijden en sloeg alarm.

Neushoorns in Azië en Afrika zijn bedreigd omdat hun hoorn op de Aziatische markt miljoenen euro's oplevert. Stropers zetten niet alleen steeds meer drastische middelen in om op de laatste exemplaren te jagen, maar zoeken ook in musea naar opgezette exemplaren. Twee jaar geleden werd ook in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel de kop van een zwarte neushoorn gestolen.

Archief

Precies wegens die golf van diefstallen in Europese musea had de directie van het Ierse museum in 2011 beslist om de koppen, die zo'n honderd jaar oud zijn, weg te halen uit de toonzalen en ze te bewaren in het archief. Het ging om drie koppen van zwarte neushoorns uit Kenia en een exemplaar van een witte neushoorn uit Soedan.
"De gestolen koppen hebben in totaal acht hoorns die waarschijnlijk gestolen zijn voor de illegale handel in gemalen hoorn die gebruikt worden in het verre oosten", laat het museum weten in een verklaring. "De prijs is gebaseerd op het gewicht. We schatten dat de totale straatwaarde rond de 500.000 euro schommelt."

Dat de brutale overval in Ierland gebeurt, is geen toeval. In 2011 liet Europol weten dat het een Ierse misdaadgroep verdacht een van de belangrijkste spelers te zijn in de internationale handel in neushoornhoorn. (IPS/SD)

Lees meer over:

Onze partners