Huiskat bedreigt biodiversiteit in de tuin

18/08/12 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:28

Huiskatten doden tot 2,1 vogels en kleine zoogdieren per week en vormen een belangrijke bedreiging voor het leven in de tuin. Dat blijkt uit een onderzoek met halscamera's bij zestig katten door de Universiteit van Georgia.

Huiskat bedreigt biodiversiteit in de tuin

© Reuters

Ecoloog Kerrie Anne Loyd kwam op het idee om de bekende Crittercam van National Geographic voor een keer niet op wilde dieren, maar op huisdieren toe te passen. Zo onstond de "Kittycam", een kleine camera die rond de nek van de kat gehangen wordt, en die 24 uur lang haar doen en laten registreert.

De camera werd een week lang gedragen door zestig proefkatten. De resultaten verrasten de onderzoekers: amper 44 procent van de bestudeerde dieren bleek prooien te achtervolgen, besluipen of te doden. Maar de dieren die dat wel deden, bleken aanzienlijke schade toe te brengen.

De katten doden gemiddeld elke 17 uur die ze buiten doorbrengen een prooi, zoals vogels, hagedissen, kikkers of eekhoorns. Gemiddeld doodt een kat op die manier 2,1 dieren per week. Opvallend is dat de kat in amper een kwart van de gevallen de prooi mee naar huis neemt, waardoor de eigenaars het aantal prooien onderschatten.

Vogelbescherming

De Amerikaanse vogelbescherming noemt de resultaten zorgwekkend. In een persbericht waarschuwen de American Bird Conservancy en The Wildlife Society dat het aantal prooien van katten vrijwel zeker boven de oude schattingen uitkomt.

"Als we deze resultaten extrapoleren voor het hele land en verwilderde katten meerekenen, dan schatten we dat ze meer dan 4 miljard dieren per jaar doden, waaronder minstens 500 miljoen vogels", zegt Dr. George Fenwick, voorzitter van de American Bird Conservancy. "Roofgedrag van katten is er een van de oorzaken van dat een op drie vogelsoorten in de VS achteruitgaat."

Verwilderde katten vormen een extra probleem. Het zijn afstammelingen van de huiskat die niet langer gevoed worden door een baasje, en dus zelf moeten zoeken naar eten. Uit een eerdere studie door de Universiteit van Nebraska blijkt dat ze wereldwijd verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van 33 vogelsoorten. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners