Houtkachels en open haard stoten meer fijn stof uit dan verkeer

Smogalarm © BELGA

Niet de uitstoot van dieselwagens maar houtkachels, open haarden en kampvuren jagen het meeste fijn stof rechtstreeks de lucht in.

Niet de uitstoot van dieselwagens maar houtkachels, open haarden en kampvuren jagen het meeste fijn stof rechtstreeks de lucht in. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

‘Verbied het stoken van hout op dagen wanneer het smogalarm van kracht is.’ Alleen het verkeer in snelheid beperken, volstaat niet volgens professor chemie Willy Maenhaut (UAntwerpen) om fijn stof binnen de perken te houden.

Nieuw cijfermateriaal van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geeft hem gelijk. Huishoudelijke emissies leveren de grootste bijdrage aan rechtstreeks uitgestoten of primair fijn stof. Die emissies zijn vooral het gevolg van houtverbranding. Voor het verkeer is een tweede plaats weggelegd.

Platteland

Met name in de winter op het platteland bereikt de uitstoot door hout recordhoogtes. Verouderde kachels doen de luchtkwaliteit weinig goed. ‘De nieuwste generatie kachels heeft nog een tweede kamer voor naverbranding, waardoor de uitstoot veel schoner is’, zegt Katrien Smet, woordvoerder van de VMM.

Schauvliege: ‘Enkel nog performante houtkachels verkocht’

Hoewel de Vlaamse luchtkwaliteit er de afgelopen jaren alleen maar beter op is geworden, gaan de cijfers voor houtverbranding de dieperik in. ‘Door de economische crisis steken meer mensen de kachel aan met hout’, weet de VMM. Het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) benadrukt dat door strengere emissie-eisen ‘er enkel nog maar performante houtkachels gekocht kunnen worden’. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content