Hoe luider de brulaap, hoe kleiner de testikels

23/10/15 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:34

Het diepe gebulder van de brulaap verhult reproductieve tekorten, zeggen biologen.

Hoe luider de brulaap, hoe kleiner de testikels

© Wikipedia

Uit een studie van een internationaal team van wetenschappers blijkt dat brulapen ofwel een diepe stem hebben, ofwel grote testikels. Maar nooit beide.

De onderzoekers deden deze ontdekking tijdens hun zoektocht naar de 'evolutie van het ongelooflijke gebrul van de dieren', zo schrijft BBC. De bevindingen suggereren dat dergelijke evolutionaire compromissen gebruikelijker zijn dan eerst gedacht. Het onderzoek is te lezen in het vakblad Current Biology.

Brulapen hebben hun naam niet gestolen. Die is te danken aan de brulkoren die de dieren rond zonsopgang laten horen om hun rivalen te intimideren en potentiële vrouwtjes te imponeren. 'Vrouwtjes vinden een dieper gebrul aantrekkelijker', legt hoofdonderzoeker Jake Dunn van de universiteit van Cambridge uit.

Het tongbeen in de keel van de brulaap dient als resonator voor het gebrul. De onderzoekers merkten echter op dat er een opvallende variatie is in grootte van het tongbeen bij verschillende brulaapsoorten. Zo was het grootste tongbeen 14 keer groter dan het kleinste.

Nog een opvallende bevinding: de verschillende groottes waren gelinkt met een ander opvallend anatomisch verschil tussen de soorten: de grootte van de testikels. In dat geval waren de grootste testikels 6,5 keer groter dan de kleinste.

Een verklaring is dat verschillende apensoorten investeren in verschillende kenmerken, de stem of de testikels, afhankelijk van hun reproductief systeem. Bij soorten waarin een mannetje een harem heeft en moet wedijveren met andere apen om zijn harem te kunnen behouden, hebben de mannetjes een diepere stem en kleinere testikels. Bij soorten waarbij veel mannetjes in een groep samenleven en de vrouwtjes met verschillende mannen paren is vocale competitiviteit dan weer minder belangrijk. Daar is het essentieel dat de mannetjes veel sperma produceren om zo veel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. (TE)

Lees meer over:

Onze partners