Hoe de aardbeving het land rond Kathmandu heeft vervormd

© Reuters

Door de zware aardbeving in Nepal is een gebied ter grootte van circa 120 bij 50 kilometer rond de hoofdstad Kathmandu met maximaal een meter omhoog gekomen. De grootste landvervorming is er op amper 17 km van Kathmandu, wat de enorme schade verklaart.

Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op basis van satellietgegevens. Door radarbeelden van de Europese satelliet Sentinel-1A van vóór en na de aardbeving te vergelijken, kunnen geowetenschappers de effecten van de aardbeving op het land analyseren. Die gecombineerde informatie geeft een kleurrijke kaart of ‘interferogram’ (zie onder), die toelaat om de grondverplaatsingen te becijferen.

De eerste analyse geeft aan dat een gebied van 120 bij 50 km rond Kathmandu omhoog is gekomen met maximaal één meter. De grootste landvervorming vond plaats op zo’n 17 km ten noordoosten van de hoofdstad, wat de enorme schade verklaart. Verder ten noorden van de hoofdstad is een ongeveer even groot gebied verzakt.

Wetenschappers zien ook hoe de breuklijn scheurde ten oosten van het epicentrum van de aardbeving, maar de oppervlakte niet gebroken heeft. Dat kan erop wijzen dat niet alle opgebouwde spanning is vrijgekomen bij de eerste schok en de naschokken. (KVDA)

Hoe de aardbeving het land rond Kathmandu heeft vervormd
© ESA

Kathmandu wit onderlijnd

Hoe de aardbeving het land rond Kathmandu heeft vervormd
© ESA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content