Hittegolf: Volksgezondheid rekent op solidariteit van de burgers

© Belga

“Waakzaamheid blijft geboden voor de gevolgen van de hoge temperaturen”, zegt Volksgezondheid.

Vorige zaterdag alarmeerde de FOD Volksgezondheid de gezondheidssector in ons land, van rusthuizen tot ziekenhuizen, om maatregelen te nemen ter bescherming van kwetsbare personen tegen de hittegolf. Dat blijft maandag en ook dinsdag nodig. Pas vanaf woensdag is er volgens de weersvoorspellingen sprake van wat afkoeling.

“Behalve evidente maatregelen zoals het smeren van zonnecrème, binnenblijven op de warmste momenten van de dag en geen inspanningen buitenshuis als men ademhalingsproblemen heeft, rekenen we daarbij ook op solidariteit van de burgers”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. “Aanbieden om boodschappen te doen voor alleenstaande bejaarden bijvoorbeeld, en ervoor zorgen dat deze mensen voldoende water drinken.”

Massa-evenemten

Het federale hitteplan loopt van 15 mei tot eind september, licht Jan Eyckmans toe. Belangrijkste informatiebronnen voor het instellen van bepaalde fases, zoals de waakzaamheidsfase of de alarmfase, zijn het KMI in verband met de temperaturen en de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel) in verband met overschrijding van de ozondrempel.

De FOD Volksgezondheid had het voorbije weekend eigen contactpersonen op massa-evenemten zoals het defilé en het volksfeest in Brussel, de Gentse Feesten of het muziekfestival van Dour. “We merken dat de tips en maatregelen uit ons hitteplan spontaan meer worden overgenomen en toegepast door organisatoren van grote publieksevenementen”, besluit Jan Eyckmans. (Belga/TE)

Meer tips voor warme dagen op de website van de FOD Volksgezondheid en op 02/524 97 97.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content