Hinder eikenprocessierups voorlopig beperkt

Sinds een tiental jaar is de eikenprocessierups bezig aan een geleidelijke opmars in België. Wanneer die diertjes hun brandharen verliezen kunnen ze zorgen voor veel jeuk, huiduitslag of irritatie aan de ogen of luchtwegen.

De eikenprocessierupsen kruipen voor de tweede keer dit jaar uit hun eitjes. Tien procent kwam in december en januari al uit het ei, maar overleefde de vorstperiode niet. Hoe groot de hinder van de beestjes dit jaar zal zijn, valt nog niet te voorspellen. In 2011 was de hinder in Antwerpen en Limburg alvast groter dan het jaar ervoor. In de rest van Vlaanderen steeg de overlast niet.

De hinder zal zich vooral van midden mei tot eind juni manifesteren, wanneer de rupsen hun brandharen verliezen. Die brandharen veroorzaken jeuk, huiduitslag of irritatie aan de ogen of luchtwegen. In Limburg zullen de meeste gemeenten alvast de nodige preventieve maatregelen treffen. In Antwerpen zorgt de Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid voor voorlichting en advies aan de gemeenten.

Klimaatopwarming

Sinds een tiental jaar is de eikenprocessierups bezig aan een geleidelijke opmars in België: “Elk jaar dringt de eikenprocessierups verder naar het noorden door, mogelijk door de klimaatopwarming”, meldt de Limburgse gedeputeerde voor Leefmilieu, Frank Smeets. In Limburg telden ze in de meeste gebieden meer rupsen dan voorgaande jaren. “Zowel het aantal aangetaste bomen als het aantal rupsen per boom

bleek hoger te zijn.”

Nematoden

Vorig jaar begon Limburg de rupsen te bestrijden met nematoden, een techniek die in Nederland succesvol was. In België waren die resultaten echter verdeeld door de grote hoeveelheid rupsen. Die aanpak en andere bestrijdingsmiddelen worden dit jaar voort onderzocht en uitgevoerd.

In Antwerpen beperkte de hinder zich tot 2010 grotendeels tot het noorden van de provincie. Rik Röttger, de Antwerpse gedeputeerde voor Leefmilieu: “Nu merken we op dat de grote hinder verspreid is over heel de provincie, met uitzondering van de westelijke provinciegrens.” Aan de overkant van de Schelde, in het Waasland, is er de drie laatste jaren almaar minder hinder.

In de rest van Oost-Vlaanderen en in West-Vlaanderen is de eikenprocessierups niet aanwezig. Uit de eerste cijfers van Vlaams-Brabant blijkt voorlopig dat de hinder daar alleszins niet gestegen is. (Belga/INM)Volg Planet Earth op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content