Het was nooit zo laat op het jaar zo warm (en dat record wordt woensdag al verbroken)

13/09/16 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

De weerdiensten in ons land noteren vandaag twee records. Niet alleen is het de warmste 13 september sinds het begin van de metingen in 1901, het was nog nooit zo warm zo laat op het jaar.

Het was nooit zo laat op het jaar zo warm (en dat record wordt woensdag al verbroken)

© Reuters

In Ukkel zal naar alle waarschijnlijkheid 31 of zelfs 32 graden gemeten worden, goed voor twee records. 'Het is nog nooit sinds het begin van de metingen zo warm geweest op 13 september en ook nog nooit zo warm zo laat op het jaar,' legt weerman Frank Duboccage uit.

Het vorige laattijdigheidsrecord dateert van 12 september 1919 met 30,6 graden. Dat record wordt overigens morgen al verbroken, want dan wordt het nog een fractie warmer. Daarna wordt het frisser, voorspelt Duboccage.

Om te duiden hoe uitzonderlijk deze hittedagen zijn, haalt Duboccage er enkele statistieken bij. 'Het is geleden van 1964 dat het nog 30 graden is geweest op 13 en 14 september. Voor de keer daarvoor moeten we al terug naar 1947.'

De verklaring is eenvoudig. Duboccage: 'Dat heeft, zoals altijd in België, te maken met de luchtstromingen. In dit geval is er een samenloop van omstandigheden: we genieten van een aanvoer uit zuidelijke richting en in dat zuiden is het de jongste tijd heel warm geweest. Als het in Italië 25 graden is en in Spanje 30, dan kan het hier geen 32 worden'. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners