Het blijft koud tot einde mei, dan wordt het ineens zomer

04/04/13 om 10:09 - Bijgewerkt om 10:09

Wie hoopte op beter weer tijdens de tweede week van de paasvakantie, is eraan voor de moeite. De lente doet pas eind mei haar intrede.

Met een gemiddelde van 2,9 graden zitten de eerste dagen van de paasvakantie liefst 9 graden onder het normale gemiddelde. Een stevige noordoostenwind doet de gevoelstemperatuur dalen tot Siberische waarden.

Ook abnormaal is dat het nog elke nacht vriest . De oorzaak van de extreme koude is een blokkade van het weer die voorlopig nog niet aan zijn einde is.

Wachten tot einde mei

Pas de laatste tien dagen van mei krijgen we echt lenteweer, zo zegt langetermijnvoorspeller Philippe Mievis van Meteo België in Het Laatste Nieuws. Eerder voorspelde ook al een Amerikaans weerstation dat België en de ons omringende landen nog wekenlang moeten wachten op beter weer.

Het ziet ernaar uit dat we de lente overslaan en dat het meteen zomer wordt. In het tweede deel van april wordt het wel iets milder maar begin mei slaat de koude weer in alle hevigheid toe.

Onweders

De laatste tien dagen van mei wordt het warmer en dan ineens ook heel veel warmer met temperaturen tot 25 graden. 'Mooie dagen met zeer zachte temperaturen die vlotjes zullen flirten met de kaap van 25 graden,' zegt Mievis, die meteen een domper op het goede nieuws zet. Met de komst van het mooie weer doen meteen ook de onweders hun intrede. (EE)

Lees meer over:

Onze partners