Het Amazonewoud houdt stand

29/11/12 om 09:11 - Bijgewerkt om 09:11

Het Amazonewoud is het voorbije jaar minder gekrompen dan in voorgaande jaren.

Het Amazonewoud houdt stand

© Reuters

Het Amazonewoud is het voorbije jaar minder gekrompen dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Braziliaanse overheid.

In het voorbije jaar werd 4.600 vierkante kilometer regenwoud gekapt. Dat is nog altijd een enorm verlies, maar er is een sprankje hoop: het gekapt gebied is volgens de Braziliaanse overheid het kleinste in de afgelopen 24 jaar. De houtkap in het gebied neemt al enkele jaren af. De Braziliaanse overheid maakt zich sterk dat dat aan haar beleid is te danken.

Minder goed nieuws is dat de graad van ontbossing in bepaalde staten blijft stijgen, zoals Acre (10 procent), Amazonas (29 procent) en Tocantins (33 procent). In staten die al hard getroffen zijn, zoals Mato Grosso en Para, is er wel duidelijk een afname met respectievelijk 31 en 44 procent.

Nieuwe wet De gemiddelde ontbossingsgraad daalt al enkele jaren op rij, maar milieuorganisaties vrezen dat die vooruitgang tenietgedaan kan worden door de nieuwe Braziliaanse boswet.

Het Braziliaanse parlement keurde die eind vorig jaar goed om de economische ontwikkeling van het land niet te stremmen. Vooral de landbouw moet het comfortabeler krijgen, en er komt amnestie waardoor illegaal gekapte bossen niet hersteld hoeven te worden.

Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) is 79 miljoen hectare bos bedreigd door de versoepeling, de oppervlakte van Duitsland, Oostenrijk en Italië samen. De nieuwe wet zet de deur wagenwijd open "voor landbouw en veeteelt op grote schaal, de belangrijkste oorzaken van de vernietiging van tropische wouden in de regio", zegt de organisatie. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners