'Helft apensoorten met uitsterven bedreigd'

15/10/12 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:56

Volgens natuurbeschermers van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) is bijna de helft van alle apensoorten met uitsterven bedreigd.

Bijna de helft van alle apensoorten is volgens natuurbeschermers met uitsterven bedreigd. De verwoesting van hun biotoop, illegale handel in dieren en de jacht op apenvlees vormen de grootste gevaren, waarschuwt de IUCN, de Internationale Unie voor Natuurbescherming.

Van alle 420 apensoorten zijn er 206 met uitsterven bedreigd, zei IUCN-medewerker Simon Stuart. Omdat er over enkele soorten ontoereikende gegevens beschikbaar zijn, kan dat aantal nog hoger liggen. Van veel apensoorten bestaan er volgens wetenschappers nog maar weinig exemplaren. Daartoe behoren ook de Roloway-meerkatten uit West-Afrika, de rode vari uit Madagascar en de catbalangoer uit Vietnam. Bijzonder bedreigd zijn ook de kleine dwergspookdieren. Ze werden al beschouwd als uitgeroeid, maar werden in 2008 herontdekt. Slechts vier dieren zijn op het Indonesische eiland Sulawesi gespot. Van de
noordelijke wezelmaki leven nog slechts 19 exemplaren in het wild.

Bijzonder slecht vergaat het ook de primaten op Madagascar. De daar heersende politieke crisis heeft geleid tot een intensievere jacht op de dieren voor hun vlees. Ook hun biotoop, het tropische regenwoud, wordt gerooid en platgebrand. Zes van de 25 meest bedreigde soorten leven op het eiland voor Afrika. Andere brandpunten zijn Vietnam, Indonesië en Brazilië.

Primaten
"Primaten zijn onze dichtste levende verwanten", herinnerde IUCN-apenspecialist Russell Mittermeier. De bescherming van de dieren ligt in het belang van de mensen, ook al omdat de apen een steeds belangrijke toeristische trekpleister vormen. Ook bij het behoud van het regenwoud spelen primaten een sleutelrol. "Ze bevorderen vaak de verspreiding van zaden en helpen zo aan de biodiversiteit van het woud".

De wetenschappers hadden echter ook positief nieuws: vele bedreigde soorten hebben zich dankzij natuurbeschermers kunnen voortplanten. In de 20ste en 21ste eeuw heeft de wereld nog geen enkele apensoort verloren. Dat is een betere diagnose dan bij de meeste andere grote gewervelde dieren, aldus de IUCN. En Mittermeier voegde eraan toe: "Merkwaardigerwijze ontdekken we sinds 2000 elk jaar nieuwe soorten". (Belga/INM)

Onze partners