Heksenjacht op de huiskat: 'Houd ze binnen of dood ze'

10/10/16 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:51

Een Amerikaanse vogelliefhebber heeft miljoenen kattenliefhebbers ter wereld de schrik op het lijf gejaagd door de kat van extreem morbide daden te beschuldigen.

Heksenjacht op de huiskat: 'Houd ze binnen of dood ze'

a © Reuters

De Amerikaanse ornitholoog Peter Marra, directeur van het Smithsonian vogelcentrum in Washington DC, en journalist Chris Santella pleiten in hun boek Cat Wars voor het van straat halen van alle zwerfkatten en het opsluiten van huiskatten omdat ze volgens hen een desastreuze impact hebben op de biodiversiteit.

'We weten al meer dan 100 jaar dat katten geen goede zaak zijn voor de biodiversiteit en dat we het probleem van zwerfkatten moeten aanpakken. Huiskatten moeten aan banden gelegd worden (ook letterlijk) door ze bijvoorbeeld te steriliseren en zwerfkatten moeten koste wat het kost uit het landschap verdwijnen', aldus Marra. Om zijn theorie te bewijzen, haalt de ornitholoog in Cat Wars het verhaal aan van Tibbles, een huiskat die op zijn eentje verantwoordelijk wordt gehouden voor het uitsterven van de zeldzame stephens-eilandrotswinterkoning op Stephens Island, nabij Nieuw-Zeeland, in de late jaren 1800. In totaal zouden katten in het algemeen het uitsterven van 63 soorten vogels, zoogdieren en reptielen op hun geweten hebben. Een ander argument tegen de kat is volgens Marra dat ze ook een risico vormt voor de volksgezondheid door de verspreiding van ziektes als hondsdolheid en toxoplasmose.

'Josef Mengele van de katten'

Delen

Ook voor de kat zelf zou het een goede zaak zijn als ze voor eeuwig wordt opgesloten

Vooral de woorden koste wat het kost verdwijnen stuiten heel wat kattenliefhebbers tegen de borst. Dat hij voor een massa-euthanasie van de kat is, wil Marra evenwel niet gezegd hebben. Hij pleit wel voor een gradueel proces waarbij de bevolking wordt gesensibiliseerd en de kat van straat wordt gehaald in voor de biodiversiteit gevoelige gebieden waar met uitsterven bedreigde diersoorten leven of waar katten een impact kunnen hebben op soorten die in vrije val zijn. 'Die katten moeten gevangen en ter adoptie aangeboden worden en als dat niet kan, geëuthanaseerd worden', vindt Marra. Poezenvoorvechters spreken van een heksenjacht op de kat.

'De pers laat uitschijnen dat ik een soort Josef Mengele van de katten ben, maar kattenasielen doen dit nu al', zegt Marra aan National Geographic. 'Zo worden jaarlijks miljoenen asieldieren geëuthanaseerd omdat men niet de middelen heeft om voor hen te zorgen.' De ornitholoog beweert zelfs dat het voor de kat zelf een goede zaak zou zijn als ze voor eeuwig wordt opgesloten. Zo zou ze beschermd zijn tegen ziektes van andere dieren.

Kattenliefhebbers argumenteren dat de impact van katten op de biodiversiteit overschat wordt en dat hondsdolheid tegenwoordig extreem zeldzaam is bij de mens dankzij vaccinaties. De katten uitroeien is volgens hen geen oplossing omdat de dieren zich extreem snel voortplanten en bovendien zullen mensen hun overbodige katten altijd blijven droppen in de natuur. (TE)

Lees meer over:

Onze partners