'Heetste weekend van het jaar: Pukkelpop kreunt onder 33 graden'

14/08/12 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:16

Dit weekend wordt mogelijk het heetste weekend van het hele jaar met in Limburg temperaturen die oplopen tot 33 graden op de laatste dag van Pukkelpop. Ook de feestdag van morgen, 15 augustus, wordt tropisch warm.

'Alle weermodellen voorspellen hetzelfde,' zegt weerman Eddy De Mey. 'De kans dat dit weekend het heetste weekend van het jaar wordt, is zeer, zeer groot.'

Er zijn dit jaar in ons land bijna geen dagen met tropische temperaturen geweest. 'In Ukkel, het officiële meetpunt, steeg het kwik enkel op 28 juni boven de 30 graden,' zegt De Mey. 'Er werd toen 30,2 graden gemeten. In Kleine Brogel werd het eind juli en op 1 augustus nog eens vier dagen warmer dan 30 graden.'

Kleine Brogel / Limburg / Pukkelpop
Kleine Brogel, op een 20-tal kilometer van Hasselt, wordt ook de volgende dagen de warmste plaats in België. Morgen, woensdag, verwacht De Mey er 31 graden. Tegen de einde van de dag is een onweer mogelijk.

Schitterend zomerweer voor Pukkelpop
Donderdag, de eerste dag van Pukkelpop, wordt het 25 graden. Vrijdag klimt het kwik alweer tot 28 graden en op zaterdag, de dag dat de Foo Fighters het festival afsluiten, kreunt de weide zo goed als zeker onder 33 graden. Ook zondag wordt het in Limburg 33 graden.

Nadat een hevig onweer vorig jaar op Pukkelpop het leven kostte aan 5 mensen, nemen de organisatoren nog eens bijkomende veiligheidsmaatregelen. Dat houdt onder meer in dat er permanent contact is met het KMI.

De warmste dag op Pukkelpop tot nu toe, was de openingsdag van de editie van 2009. Toen werd op de festivalweide 38,2 graden gemeten.

Volgens Eddy De Mey is het moeilijk te voorspellen of het de volgende dagengaat onweren. 'Zaterdag wellicht niet. Over zondag zijn de modellen het niet eens. Er is een kans op onweer in de nacht van zondag op maandag, mogelijk iets eerder.'

Ukkel / Centrum van het land
Ook in het centrum van het land krijgen we zowel op de feestdag morgen, als tijdens het weekend tropische temperaturen.

De verwachtingen voor Ukkel de volgende dagen:

Woensdag: 30 graden
Donderdag: 24 graden
Vrijdag: 27 graden
Zaterdag: 31 graden
Zondag: 32 graden

Oostende / kust
Ook de kust mag zich opmaken voor enkele absolute topdagen. Eddy De Mey voorspelt voor Oostende de volgende dagen aangenaam zomerweer met volgende temperaturen:

Woensdag: 25 graden
Donderdag: 22 graden
Vrijdag: 24 graden
Zaterdag: 27 graden
Zondag: 26 graden

Na het weekend wordt het minder warm. Er is dan ook kans op regen en een onweersbui. (EE)

Onze partners