Grote bosmuizen planten zich voort in Vlaanderen

De zeldzame en beschermde ‘grote bosmuis’ plant zich in Vlaanderen voort. Half november werd voor het eerst een zogend wijfje ontdekt, in het Konenbos in Voeren, zo meldt Natuurbericht.

Van de soort werden in het verleden, in 1995 en 1999, overigens alleen nog maar dode exemplaren gezien. “Maar liefst negen grote bosmuizen hadden een hazelmuisnestkast in Voeren ingepalmd”, aldus Goedele Verbeylen van Natuurpunt. “Het ging om drie tot vier volwassen dieren, waaronder een zogend wijfje, en enkele vrij grote jongen.”

Het gaat volgens Natuurpunt om de eerste bekende zekere waarneming van voorplanting van de soort in Vlaanderen. “Vermoedelijk is de soort wel permanent aanwezig geweest in Voeren en gaat het hier eerder om het ontbreken van verspreidingsgegevens”, aldus Verbeylen.

Geelhalsbosmuis

Sinds 1999 bleef het stil rond de grote bosmuis. In september 2010 werd een dood dier gevonden in het Vrouwenbos in Voeren en dit jaar in september werd in het Veursbos in Voeren een levende grote bosmuis gespot. De grote bosmuis is twintig tot dertig procent zwaarder dan de algemeen voorkomende gewone bosmuis. “Net als de bosmuis heeft ze grote, opstaande oren, opvallend grote ogen, een witte buik en een goudkleurig bruine rug met een scherpe overgang tussen beide.”

De soort dankt haar alternatieve naam ‘geelhalsbosmuis’ aan de meer oranje rugvacht en de gesloten gele band over voorpoten en de nek. Grote bosmuizen leven in oud hoogopgaand loofbos met dichte struiklaag en bewonen ondergrondse nesten onder boomstronken of tussen boomwortels. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content