Grootste zeekrokodil in gevangenschap gestorven op Filipijnen

11/02/13 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Op de Filipijnen is de grootste zeekrokodil ter wereld in gevangenschap gestorven. Het gigantische reptiel stierf 17 maanden nadat het werd gevangengenomen in het zuiden van het land, want de krokodil werd ervan verdacht verschillende mensen te hebben vermoord en verslonden.

Grootste zeekrokodil in gevangenschap gestorven op Filipijnen

Lolong, die 6,17 meter lang was, overleed zondagavond om een nog onbekende reden in zijn dierenverblijf in Bunawan, een stadje op het zuidelijke eiland Mindanao, zo verklaarde een woordvoerder van de stad aan het Franse persagentschap AFP. "Het is een bijzonder trieste dag voor ons. Hij heeft ons bekendheid gebracht. Wij denken erover zijn kadaver te bewaren."

Een ploeg die aangeduid was door de lokale autoriteiten, ving Lolong in september 2011 in een moeras nabij Bunawan. Tot die beslissing werd overgegaan na verschillende meldingen over een mensetende krokodil die een visser en een meisje van twaalf jaar had gedood. De gevangen krokodil werd in 2012 uitgeroepen tot de grootste zeekrokodil (in gevangenschap) ter wereld door het Guinessboek of World Records. Lolong stootte Cassius, een krokodil van 5,48 meter die in een zoo in Australië verblijft, van de troon.

Het verhaal van Lolong is emblematisch voor de zeekrokodillen op de Filipijnen, zo benadrukken milieuactivisten. De reptielen leven in moerassen en lijden onder de vernietiging van hun traditionele habitat door de uitbreiding van de woonzones. De zeekrokodil, de crocodylus porosus, is het grootste reptiel van de planeet. Zijn levensverwachting kan een eeuw bedragen. Hoe oud Lolong werd is niet duidelijk. (Belga/KS)


Onze partners