Groot Barrièrerif doodverklaard: ‘Het ziet eruit als oorlogsgebied’

Groot Barrièrerif, 's werelds grootste koraalrif © Thinkstock

Het Australische outdoormagazine Outside heeft in een editoriaal het Groot Barrièrerif doodverklaard. Volgens het blad heeft de Australische regering boter op het hoofd.

Auteur Rowan Jacobsen opent zijn stuk als een echt overlijdensbericht: ‘Het Groot Barrièrif van Australië overleed in 2016 na een slepende ziekte. Het was 25 miljoen jaar oud. Gedurende het merendeel van zijn leven was het rif de grootste levende structuur ter wereld, en de enige die zichtbaar was vanuit de ruimte.’

Het rif is 1400 mijl lang en bestaat uit 2900 individuele riffen en 1050 eilanden. Die gigantische oppervlakte, meer dan 11 keer zo groot als België, bood plaats aan zo’n 1625 vissoorten, 3000 soorten schelpdieren, 450 soorten koraal, 220 soorten vogels en 30 soorten walvissen en dolfijnen.

‘Het werd geboren voor de oostkust van Australië tijdens het Mioceen. De eerste 24,99 miljoen jaren waren schijnbaar gelukkig. Zeggen dat het rif een bijzonder actief lid van zijn gemeenschap was, is te zacht uitgedrukt’, schrijft Jacobsen. Volgens hem zou de omliggende ecologische gemeenschap zonder het rif niet eens bestaan hebben.

Zeewater verzuurt

Het rif ziet al jaren af. Sinds 1981, het jaar dat het rif werd uitgeroepen tot Werelderfgoed, verbleken de koralen massaal door de stijgende temperatuur van het zeewater. Het steeds hogere koolstofdioxidegehalte zorgt ervoor dat het zeewater verzuurt en het koraal oplost. Dat kan zich herstellen, maar dat gaat hoe langer hoe moeilijker.

Jacobsen gelooft dat het rif zich nooit zal herstellen. ’50 procent van het koraal in het warmere, noordelijke deel van het rif is afgestorven’, klaagt hij aan. Charlie Veron, hoofdwetenschapper van het Australisch Instituut voor Mariene Wetenschappen, treedt Jacobsen daarin bij. ‘Het ziet eruit als oorlogsgebied. Het is hartverscheurend. Ik had ooit de beste job ter wereld. Nu is het zuur geworden… Ik ben nu 71 en ik denk dat ik het rif zal overleven’, zegt Veron.

In het overlijdensbericht is Jacobsen bijzonder kritisch voor de Australische overheid. Zo keurde die de komst van de grootste koolmijn ter wereld toe. Daarnaast zette ze druk op de Verenigde Naties om een hoofdstuk over het rif te verwijderen uit een rapport over de invloed van klimaatverandering op Werelderfgoed. ‘Ervaring heeft ons geleerd dat negatieve commentaar op Werelderfgoed zijn impactheeft op het toerisme’, was toen de uitleg van het Australische bewind. Dat volstaat niet voor Jacobsen. ‘Niemand weet of een serieuze inspanning het rif had kunnen redden, maar het is duidelijk dat zo’n inspanning nooit gemaakt is’, zegt hij. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content