Groningen opnieuw getroffen door aardbeving

11/02/13 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

In het noordoosten van Groningen heeft zich opnieuw een aardbeving voorgedaan. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) kon nog niets zeggen over de kracht van de schok en de precieze locatie. Het is de 19e beving die Groningen sinds 1 januari 2013 registreerde.

Groningen opnieuw getroffen door aardbeving

© Epa

Inwoners in het gebied meldden op Twitter en aan de regionale omroep RTV Noord dat de beving rond 6.50 uur werd gevoeld in de omgeving van Loppersum. Zo komen er meldingen uit onder meer Wirdum, Wittewierum, Zeerijp en Loppersum.

De schok van maandag was de vierde aardbeving in Groningen in vijf dagen tijd. Donderdag rond middernacht ging het om twee aardschokken van respectievelijk 2,7 en 3,2 op de schaal van Richter. Zaterdagochtend was het opnieuw raak (2,7).

Honderden mensen hebben in de afgelopen dagen schade door de aardbevingen gemeld bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die verantwoordelijk is voor de gaswinning in het gebied en de bevingen waarschijnlijk veroorzaakt.

De aardbevingenteller staat in de Nederlandse provincie en het gebied eromheen momenteel op 19. Als het aantal aardbevingen gelijk blijft, zal het totaal in 2013 uitkomen op 159. Dat zou veel meer zijn dan in de voorgaande jaren, toen het gemiddelde net onder de honderd trillingen uitkwam. Gevreesd wordt dat de bevingen, behalve frequenter, ook zwaarder worden.

Vanaf 2011 loopt het aantal aardbevingen in het gebied fors op met gemiddeld zo'n 7 tot 8 per maand. Dat is ook het gemiddelde in 2009, maar dat komt vooral doordat er op een paar dagen in de zomer heel veel kleine schokjes waren bij een dorp in de provincie Drenthe, vlak bij de grens met Groningen.

In 2012 werd de zwaarste beving ooit gemeten, bleek uit nader

onderzoek van het KNMI. Een trilling in augustus bij een Groningse

gemeente haalde 3,6 op de schaal van Richter.De partijGroenLinks heeft intussen aangekondigd dat het de minister van Economische Zaken gaat interpelleren over de nieuwe aardbevingen in Groningen. (Belga/KS)

Onze partners