Greenpeace: 'Verkiezingsprogramma N-VA noopt tot meer waakzaamheid'

05/03/14 om 08:39 - Bijgewerkt om 09:49

'Als de N-VA aan de macht komt, zal ze de levensduur van alle reactoren in ons land met tien jaar verlengen, om ze daarna te vervangen door nieuwe. Dat is totaal onverantwoord,' zegt Greenpeace, dat vandaag actie voert aan de kerncentrale van Tihange.

Greenpeace: 'Verkiezingsprogramma N-VA noopt tot meer waakzaamheid'

Actie van Greenpeace bij Tihange © Greenpeace via Twitter

Een veertigtal activisten van Greenpeace voert actie aan de ingang van de kerncentrale van Tihange. De actievoerders protesteren tegen het mogelijk langer openblijven van de nucleaire centrales in België. Dat meldt de woordvoerder van de milieu-organisatie, Jan Vande Putte. Greenpeace zegt zich zorgen te maken over de verkiezingsprogramma's.

'De levensduurverlenging van onze kernreactoren vormt een groot risico voor de Belgische bevolking', zegt Eloi Glorieux van Greenpeace. 'Een ongeval in een dichtbevolkt gebied als België zou catastrofale gevolgen hebben. De Europese nucleaire industrie, die grote winsten maakt, blokkeert ondertussen de transitie naar een hernieuwbare energietoekomst.' Greenpeace vraagt dat de kernreactoren waarvan de levensduur gepasseerd is onmiddellijk worden stilgelegd. Kernreactoren mogen niet langer in leven worden gehouden dan voorzien. Europa moet nú kiezen voor 45 % hernieuwbare energie tegen 2030.

'N-VA wil levensduur reactoren met tien jaar verlengen: totaal onverantwoord'

Greenpeace heeft weinig vertrouwen in de politieke verkiezingsprogramma's terzake. 'Het verkiezingsprogramma van de N-VA noopt ons tot meer waakzaamheid. De partij van Bart De Wever schaart zich achter de kernuitstap, maar niet vóór 2065. Als de N-VA aan de macht komt, zal de partij de levensduur van alle reactoren in ons land met tien jaar verlengen, om ze daarna te vervangen door nieuwe. Dat is totaal onverantwoord', besluit Eloi Glorieux.

Actie aan Tihange

Een twintigtal actievoerders arriveerde woensdag even voor 7 uur aan de ingang van de kerncentrale van Tihange. Ze blokkeerden niet de toegang van het bedrijf, maar plaatsten er een groot nucleair vat. Even later daagden nog twintig manifestanten op. Zij willen op de site van Tihange een groot spandoek ophangen. De actie kan mogelijk de ganse dag duren, 'afhankelijk van de reactie van de autoriteiten en de verantwoordelijke van de centrale', luidt het.

Greenpeace: 'Een animatie, die op één van de koeltorens van de kerncentrale van Tihange wordt geprojecteerd, symboliseert het einde van het nucleaire tijdperk. Tegelijk zullen enkele klimmers een spandoek ophangen en organiseren enkele activisten de ontmanteling van de kerncentrale.'

Lees meer over:

Onze partners