Greenpeace dringt Franse kerncentrales binnen

05/12/11 om 12:38 - Bijgewerkt om 12:38

Militanten van de milieuorganisatie Greenpeace zijn verschillende Franse kerncentrales binnengedrongen. Met hun actie willen ze aantonen dat veilige kernenergie niet bestaat.

Greenpeace dringt Franse kerncentrales binnen

© Reuters

Militanten van Greenpeace zijn binnengedrongen in de kerncentrale van Nogent-sur-Seine op 95 km ten zuidoosten van Parijs. In een communiqué zegt Greenpeace de atoomcentrale te zijn binnengedrongen, teneinde de boodschap te verspreiden dat "veilige kernenergie niet bestaat".

Volgens de Franse zender TF1 zijn militanten van Greenpeace ook binnengeraakt in de centrales van Chinon, Cadarache en Blayais. Luidens de Franse gendarmerie zijn er pogingen geweest om in nog twee andere nucleaire sites binnen te dringen. Nadat bekend was geworden dat militanten de centrale van Nogent-sur-Seine waren binnengedrongen, zei minister van industrie Eric Besson dat er sprake is van "disfunctioneren" en dat er maatregelen moeten komen opdat het niet meer zou gebeuren.

Als speciaal adviseur van president Nicolas Sarkozy zei Henri Guinano dat uit de actie van Greenpace "lessen moeten worden getrokken" en dat er "reflectie" moet komen over de beveiliging van kerncentrales. De actie zelf noemde hij "onverantwoord".

Greenpeace heeft bevestigd dat zijn militanten zich nog altijd verborgen houden in meerdere centrales. De milieuorganisatie zegt dat zijn militanten niet door de veiligheidsdiensten en de bewakinggsystemen zijn verschalkt. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners