Greenpeace buitengezet op klimaattop Durban

10/12/11 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:16

Op de klimaattop in Durban is de Belgische delegatie in de bloemetjes gezet. Greenpeace werd aan de deur gezet.

Greenpeace buitengezet op klimaattop Durban

© Reuters

Op de klimaattop in Durban is Greenpeace buitengezet. Greenpeacedirecteur Kumi Naido voerde actie in de gebouwen waar de algemene vergadering plaatsvond. Samen met een groep betogers bezette hij een gang die naar de grote conferentiezaal leidt.

Babystapjes

Greenpeace voerde actie omdat de klimaattop volgens hen uitdraait op een 'compleet onaanvaardbaar resultaat'. De onderhandelaars zouden niet verder geraken dan 'babystapjes'.

Ons land is intussen op de klimaattop in de bloemetjes gezet. De Belgische delegatie heeft een ereplaatje gekregen van internationale milieu-ngo's. Op die manier willen ze "de volharding van België in de moeilijke onderhandelingen" erkennen.

Gebrek aan ambitie

"De onderhandelingen zijn erg ingewikkeld", zegt de Waalse minister van Milieu, Philippe Henry,. Hij "betreurt het gebrek aan ambitie op milieuvlak van bepaalde partijen". Wel voegt hij eraan toe dat "de hoop op een akkoord blijft".

"Het Kyoto-protocol moet absoluut een vervolg krijgen. De planeet zal niet op een diplomatiek wonder wachten; ze eist echte politieke wil op internationaal niveau."

In de laatste tekst, waarover de hele nacht hevig gediscussieerd werd, wordt voorgesteld dat er een akkoord komt waarvoor alle landen zich engageren - in tegenstelling tot het Kyoto-protocol dat alleen de geïndustrialiseerde landen betreft - en dat in 2015 zou worden goedgekeurd. De datum van de inwerkingtreding en de juridische aard van het akkoord zijn echter nog niet duidelijk.

Meer dan 190 staten nemen al elf dagen deel aan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Durban. (Belga/EE)

Onze partners