Grasland is een rijker biotoop dan regenwoud

© Reuters

Europese graslanden zouden een van de soortenrijkste biotopen op aarde zijn.

Veel ecologen gaan er automatisch van uit dat tropische regenwouden de meeste soorten dieren en planten huizen, ook per oppervlakte-eenheid. De biodiversiteit van zo’n woud is enorm. Elke woudreus kan zijn eigen soorten insecten huizen, en op een hectare woud kunnen tientallen soorten woudreuzen groeien en bijna duizend plantensoorten.

Daarom was het verrassend in de Journal of Vegetation Science te lezen dat regenwouden misschien toch niet de soortenrijkste biotoop op aarde zouden zijn. Het werd nog erger: de potentiële concurrent voor de top van de rangschikking zouden graslanden uit Centraal-Europa zijn. Wie had dat gedacht? Graslanden? Europa? Een vreemde combinatie als soortenrijk biotoop.

Er was wel een addertje onder het wetenschappelijke gras: de schaal van analyse werd aangepast. Als biodiversiteit bestudeerd werd op oppervlaktes kleiner dan 50 vierkante meter staken regelmatig gemaaide Centraal-Europese graslanden (van Oost-Duitsland tot in Roemenië) de tropische wouden (uit Centraal- en Zuid-Amerika) voorbij. Zulke graslanden huizen véél soorten planten en insecten.

Voor de duidelijkheid: het waren onderzoekers uit Nieuw-Zeeland die de analyse maakten, op basis van literatuurgegevens. Ze waren dus geen rechtstreeks betrokken partij in de competitie. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content