‘Giraf is bedreigd met stille uitsterving’

Giraffen in Zuid-Afrika © Africaimagelibrary.com

De internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN heeft de giraf toegevoegd aan haar ‘rode lijst’ met bedreigde diersoorten.

De giraffenpopulatie is de voorbije dertig jaar met maar liefst veertig procent geslonken, waarschuwt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Volgens IUCN werden er in 1985 nog circa 157.000 giraffen geteld, maar was dat aantal in 2015 al geslonken naar ruim 97.000.

Factoren

Het grootste landzoogdier ter wereld heeft daarom het label ‘kwetsbaar’ meegekregen in het classificatiesysteem van IUCN, zo deelde de organisatie mee tijdens de biodiversiteitsconferentie in het Mexicaanse Cancun.

Als reden voor de achteruitgang van de giraf worden verschillende, vooral menselijke factoren aangehaald, zoals onder meer de stroperij en het verlies van hun natuurlijke leefgebied. Maar het dier wordt ook getroffen door het geweld in verschillende delen van Afrika, onder meer in het noorden van Kenia, Somalië, Ethiopië en Zuid-Soedan.

Besef

‘Hoewel giraffen vrij makkelijk gespot worden tijdens safari’s en ook in veel zoos voorkomen, beseffen mensen niet dat deze majestueuze dieren een stille uitsterving ondergaan,’ zegt Julian Fennessy van IUCN. ‘Dit is een van de meest iconische dieren die er bestaan en het is tijd dat we onze nek uitsteken voor de giraf voor het te laat is’. (KVDA)

Giraffen Sunset
Giraffen Sunset© iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content