Geologische brexit ontstaan door zondvloed

Dover. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Zo’n 160.000 jaar geleden veroorzaakte een zondvloed de afscheiding van het Britse eiland.

Geoloog Marc De Batist van de UGent meldt met een aantal – onder meer Britse – collega’s in Nature Communications dat het Britse eiland in twee fazen van het Europese vasteland losgekoppeld raakte. Zo’n 500.000 jaar geleden was er een landbrug van krijtrotsen tussen Dover en Calais. Tijdens een zware ijstijd zo’n 450.000 jaar geleden was de zeespiegel 100 meter lager dan nu. Je kon gewoon naar Engeland wandelen (of skiën).

Maar door het smelten van het ijs na de ijstijd ontstond een gigantisch meer van smeltwater, dat in enorme watervallen langs de kalkrichel naar beneden stroomde. Als gevolg van erosie begon de richel af te kalven. Zo’n 160.000 jaar geleden spoelde een enorme overstroming de broze restanten van de richel weg, waardoor de afscheiding definitief werd.

De Batist bestudeert geologische processen over heel de wereld. Zo toonde hij met zijn team in Quaternary Science Reviews aan dat er de voorbije 5500 jaar minstens 17 enorme tsunami’s over de kust van Zuid-Chili rolden. De laatste was in 1960: hij was het gevolg van een aardbeving met een magnitude van 9,5 – de krachtigste sinds het begin van de metingen. Het onderzoek steunde op studie van zandlagen in een kustmeer achter een duinengordel op zo’n kilometer van de Stille Oceaan. Tsunami’s laten er altijd een zandlaagje in achter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content