'Geen hostie voor vervuilers' (aartsbisschop Napels)

12/11/13 om 21:07 - Bijgewerkt om 21:07

De aartsbisschop van Napels vindt dat grote vervuilers geen hosties verdienen. 'Wie vervuilt, is niet in de gratie Gods en kan dus niet ter communie gaan', zegt hij.

'Geen hostie voor vervuilers' (aartsbisschop Napels)

Hostie © Reuters

Aartsbisschop Crescenzio Sepe, van Napels vindt dat grote vervuilers geen communie mogen ontvangen. Deze uitspraak deed hij op een forum van de Christelijke milieugroep Greenaccord. Hij reageerde daarmee op berichten dat de maffia giftig en kankerverwekkend afval had begraven rond Napels en zo de volksgezondheid in gevaar bracht.

"Wie moedwillig het milieu vervuilt, verkeert niet in staat van genade en mag dus geen communie ontvangen", zei hij volgens de krant Gazetta del Sud. "Onze mensen moeten de waarheid horen over wat er is gebeurd is. Het is tijd om ons te verenigen om de aarde vrij te maken van gif."

Sepe heeft naar eigen zeggen de lokale clerus opgedragen om de rol van de kerk in ethiek duidelijker in de verf te zetten.

Tweet van de paus

Het is niet de eerste keer dat een hoogstaande geestelijke bezorgd is om het leefmilieu. Paus Franciscus tweette eerder al: "De zorg voor de schepping is niet zomaar iets waar God over sprak bij het begin van de tijden: hij vertrouwde het elk van ons toe als deel van zijn plan."

In de Verenigde Staten is er zelfs een beweging van verschillende religies ontstaan die samen preken over de klimaatverandering. Het initiatief daar gaat uit van de organisatie Interfaith Power and Light, een religieuze organisatie van meer dan veertienduizend geloofsgemeenschappen die zich inzet voor het klimaat en de klimaatverandering wil aankaarten. (IPS/AVE)

Onze partners