Geconstipeerde goudvis overleeft operatie

03/01/15 om 01:15 - Bijgewerkt om 01:15

De Britse pers is niet helemaal bestand tegen komkommertijd. Een geconstipeerde goudvis werd er voor de ronde som van 300 pond (380 euro) geopereerd. Vis en baas stellen het goed.

Geconstipeerde goudvis overleeft operatie

De goudvis tijdens de operatie, zoals weergegeven op Twitter © /

Het bericht haalt niet alleen de eerbiedwaardige BBC, maar ook de kwaliteitskranten. Meest gedetailleerd is de versie in The Independent.

Eerste vraag: hoe weet iemand dat haar of in dit geval zijn goudvis geconstipeerd is? De eigenaar, een man, die anoniem wil blijven en die ook de naam van de vis niet vrijgaf, zag dat zijn 3-jarige goudvis moeite deed en er niet in slaagde om stoffen af te scheiden. Er zaten, bleek bij doorlichting, enkele klonters in het darmkanaal.

Daarop nam de man contact op met een dierenartsenvereniging en kwam hij uiteindelijk terecht bij dierenarts Faye Bethell, in North Walsham (Norfolk). Zij vertelde hem dat dergelijke constipatie op korte termijn dodelijk kan zijn (gif stapelt zich op in het lichaam), beschouwde een operatie als de enige optie om het dier in leven te houden, en noemde het bedrag. De man dacht hier tien minuten over na, en vond het de moeite en het geld waard. Hij is, volgens Bethell, erg gehecht aan zijn goudvis die, als alles goed loopt, 10 jaar kan worden.

Hartmonitor

De operatie duurde 50 minuten. Het dier werd in een bevochtigd plastic gelegd. Er werd vloeistof met verdoving ingebracht. De hartslag werd gemonitord met een miniatuurmeter. En dan werden de klonters verwijderd.

In Australië, zo meldt The Independent nog, werd in september een goudvis van een breintumor verlost. Om onduidelijk reden was die operatie veel goedkoper, ze kostte ongeveer 125 pond. Een goudvis kost in Groot-Brittannië tussen 3 en 5 pond.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners