Foto’s: het leven zoals het is in de Serengeti zónder mensen

© snapshotserengeti.org
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Met behulp van slimme camera’s hebben wetenschappers van de universiteit van Minnesota honderdduizenden foto’s gemaakt van wilde dieren in het Serengeti National Park in Tanzania. Aan de hand van de beelden kunnen wetenschappers het natuurlijke gedrag van de dieren en hun interacties met elkaar bestuderen zonder menselijke verstoring.

Het Snapshot Serengeti-project werd gelanceerd in 2010. De wetenschappers plaatsten 225 camera’s verspreid over een gebied van meer dan 1.000 km². De infraroodsensoren van de camera’s registreerden wanneer er een dier voorbij de lens kwam, waarna telkens drie foto’s werden genomen. In totaal werden zo meer dan een miljoen foto’s opgeslagen van slapende, etende, spelende, parende en vechtende dieren.

Om al dat beeldmateriaal te categoriseren, deden de wetenschappers een beroep op vrijwilligers. Zij kunnen bij elke foto aangeven om welk dier het gaat, wat het aan het doen is en of er een jong op de foto staat of niet. In totaal zijn meer dan 332.000 dieren geïdentificeerd, waaronder leeuwen, zebra’s en olifanten maar minder bekende soorten als de aardwolf, het hartebeest en de gestreepte bunzing. Ook uw hulp is nog welkom, lees meer op de website snapshotserengeti.org.

Olifanten
Olifanten© snapshotserengeti.org
Hartebeest
Hartebeest© snapshotserengeti.org
Luipaard
Luipaard© snapshotserengeti.org
Aardwolf
Aardwolf© snapshotserengeti.org
Giraf
Giraf© snapshotserengeti.org

Het werk is deze week gepubliceerd op de vakwebsite Scientific Data.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content