'Fossiel van de Dag': België wint ironische prijs in Lima (video)

02/12/14 om 17:27 - Bijgewerkt om 17:53

België is in de prijzen gevallen op de klimaatconferentie in Lima. Omdat ons land zo goed 'haar best heeft gedaan om niets te veranderen', werd het 'beloond' met de prijs 'Fossiel van de Dag.'

'Fossiel van de Dag': België wint ironische prijs in Lima (video)

Fossil of the Day Award © .

België is in de prijzen gevallen op de klimaatconferentie in Lima. Al gaat het niet om een prijs om trots op te zijn. Samen met verschillende andere landen werd België benoemd tot 'Fossiel van de dag'.

In de Peruviaanse hoofdstad Lima heeft een verzameling van ngo's de prijs 'Fossiel van de Dag' uitgereikt aan ons land. België verdient de prijs omdat ons land 'onvoldoende middelen heeft gestort aan het Groene Klimaatfonds. Dit fonds werd in 2010 in het leven geroepen na de Klimaattop in Cancun. Doel is om met geld van de internationale gemeenschap projecten en programma's te steunen in ontwikkelingslanden, zodat die zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Ook Australië, IJsland, Portugal en Ierland 'hebben zo hard hun best gedaan om ervoor te zorgen dat er niets veranderde' en kregen daarom eveneens een award. 'Deze landen nemen plaats aan de onderhandelingstafel zonder hun huiswerk te hebben gemaakt', klonk het.

Parijs 2015

Nog tot 12 december leggen 195 landen tijdens de twintigste internationale klimaatconferentie in Lima de funderingen voor een groot klimaatakkoord dat eind 2015 in Parijs moet worden bereikt.

'Onze kans om de klimaatopwarming te beperken tot 2 graden, verloopt binnenkort', aldus de Peruaanse minister van Milieu Manuel Pulgar bij de opening. 'Laat deze kans niet voorbijgaan.'

Lees meer over:

Onze partners