Finland beperkt uitstoot broeikasgassen met 80 procent

10/06/14 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:32

Het Finse CO2-plan geeft de wereld het nakijken. De Finse regering legt wettelijk vast om de uitstoot van broeikasgassen met maar liefst 80 procent te beperken tegen 2050.

Finland beperkt uitstoot broeikasgassen met 80 procent

De Kerstman in Finland mag op beide oren slapen, want Finland neemt het voortouw in de strijd tegen de opwarming van de Aarde. © Reuters

Er lijkt stilaan wat te bewegen in aanloop naar de cruciale klimaattop in Parijs eind volgend jaar. De Verenigde Staten kondigden aan de uitstoot van hun energiecentrales met 30 procent te verminderen, en ook uit China kwamen verrassende signalen over een bindende uitstootbeperking. Een nieuwe klimaatwet in Finland geeft die landen echter het nakijken: het land legt zichzelf een bindende vermindering van 80 procent op tegen 2050. Het lost daarmee een belofte in die het in 2009 op de klimaattop in Kopenhagen had gedaan.

"Door deze wet wil Finland koploper zijn in de vorming van een succesvolle klimaatvriendelijke samenleving", zegt minister van Leefmilieu Ville Niinistö. Maar daarbij is de economie niet uit het oog verloren. "De wet combineert ambitieus klimaatbeleid met economisch succes en een verbetering van het welzijn."

Transparant

Naast de juridisch bindende doelstelling bevat de wet vooral ook een transparant systeem om de uitstootvermindering te plannen en te controleren en richtlijnen voor belangrijke overheidsbeslissingen. Het parlement krijgt een sterkere rol in het klimaatbeleid: de overheid is verplicht om op regelmatige basis te rapporteren over de vorderingen.

"De wet zal erop toezien dat we naar de doelstellingen in 2050 toewerken op een systematische manier en dat het milieubeleid op een transparante manier voorbereid wordt", zegt Niinistö. Ik ben bijzonder blij dat dit een nalatenschap is van deze regering, om de toekomst van Finland te verzekeren."

Niinistö benadrukt dat dit ook het bedrijfsleven ten goede komt. "Voor bedrijven is een voorspelbaar klimaatbeleid een excellent platform om naar klimaatvriendelijke oplossingen te zoeken", zegt hij. (IPS/TE)

Onze partners