‘Extreme weerfenomenen van 2013 wijzen op klimaatverandering’ (VN)

Sydney, Australië © Reuters

Extreme klimaatfenomenen die in 2013 meerdere plaatsen ter wereld troffen, wijzen allemaal op de toenemende effecten van de opwarming van de aarde, stellen de Verenigde Naties.

Extreme hitte, droogtes, stormen en overstromingen die vorig jaar meerdere plaatsen ter wereld hebben getroffen, wijzen allemaal “coherent en onderling verbonden” op de toenemende effecten van de opwarming van de aarde, zo heeft de meteorologische organisatie van de VN (WMO) bekendgemaakt.

Australië kende vorig jaar het warmste jaar sinds daarover statistieken bestaan, en dit had duidelijk te maken met de invloed van de mens, zegt de WMO in zijn jaarlijks klimaatrapport. Het warmterecord “zou virtueel onmogelijk zijn geweest zonder de menselijke bijdrage aan hittevasthoudende gassen, wat aantoont dat sommige extreme (weer)gebeurtenissen meer lijken te wijten zijn aan klimaatsverandering”, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Melbourne in een studie die deel uitmaakt van het rapport.

Tyfoon Haiyan

Argentinië kende het tweede warmste jaar ooit. De VN-organisatie zegt ook dat tyfoon Haiyan op de Filipijnen aantoont dat overstromingen van kustgebieden erger worden naargelang het zeeniveau stijgt.

Op onze planeet bedroeg de gemiddelde temperatuur vorig jaar 14,5 graden, waardoor 2013 het zesde warmste jaar werd sinds de statistieken in 1850 startten. Het is nog een bewijs dat de opwarming verder gaat. Want dertien van de veertien warmste jaren sinds 1850 vielen in de 21ste eeuw. Elk van de voorbije drie decennia was warmer dan voorheen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content